Vastaanottopaikkoja lisätään – leireiltä siirrettäviä alaikäisiä turvapaikanhakijoita alkaa saapua kevään aikana

Turvapaikanhakijoiden siirtoja voidaan vastaanottaa myös Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta.

Turvapaikanhakijoiden siirtoja voidaan vastaanottaa myös Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta. (Kuvituskuva Fotolia)

Suurin osa ilman huoltajaa olevista lapsista vastaanotetaan pakolaisleireiltä Kreikasta.

TURVAPAIKANHAKIJAT Maahanmuuttovirasto laajentaa nykyisiä, ilman huoltajaa oleville lapsille tarkoitettuja vastaanottokeskuksia. Lisäksi perustetaan uusi ryhmäkoti. Kaikkiaan uusia paikkoja perustetaan noin sadalle alaikäiselle turvapaikanhakijalle, koska siirrot Välimeren alueelta alkavat kevään aikana.

Valtioneuvosto päätti 27.2.2020, että Suomi vastaanottaa 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Suomi vastaanottaa ensisijaisesti ilman huoltajaa olevia lapsia ja yksinhuoltajaperheitä.

Uuden ryhmäkodin sijaintia ei ole vielä päätetty. Vastaanottokeskuspaikkoja lisätään nykyisissä yksiköissä eri puolella Suomea. Alaikäisille suunnattujen vastaanottopaikkojen määrä kokonaisuutena kaksinkertaistuu. Tällä hetkellä on toiminnassa viisi alaikäisyksikköä, joissa on kaikkiaan 90 paikkaa.

Ilman huoltajaa Suomeen tulevat alaikäiset asuvat yleensä alaikäisille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa tai tukiasumisyksikössä. Lapset ja nuoret saavat yksikössä tarvitsemansa tukipalvelut ja muita mahdollisia hoivapalveluja.

Ensimmäiset siirrot Välimeren maista on määrä toteuttaa todennäköisesti touko-kesäkuussa. Kaikki eivät saavu Suomeen yhtä aikaa. Siirtojen toteuttamiseen menee todennäköisesti muutamia kuukausia.

Suurin osa ilman huoltajaa olevista lapsista vastaanotetaan pakolaisleireiltä Kreikasta, jossa pakolaistilanne on akuutti. Siirtoja voidaan vastaanottaa myös Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta.

– Maahanmuuttovirastolla on hyvä valmius vastaanottaa turvapaikanhakijoita Välimeren alueelta. Yhteistyötä Kreikan ja Italian kanssa on tehty aiempina vuosina sisäisissä siirroissa, kertoo Maahanmuuttoviraston sisäisten siirtojen koordinaattori Monna Airiainen.

Koronatilanne otetaan huomioon, kun siirtoja järjestetään. Jokaiselle tehdään ennen siirtoa sekä Suomeen saapumisen jälkeen terveystarkastukset, jotka sisältävät koronatestauksen. Epidemian aikana tarkastuksissa kiinnitetään erityistä huomiota koronaviruksen oireisiin.

Ennen siirtymistä keskukseen myös alaikäisille järjestetään 14 vuorokauden karanteenia vastaava järjestely. Tämä toteutuu tavanomaista ryhmäkotia vastaavissa olosuhteissa.

Turvapaikkaprosessi alkaa, kun turvapaikanhakija on saapunut Suomeen. Turvapaikkahakemus käsitellään samalla tavalla kuin muidenkin turvapaikanhakijoiden.

Lue myös: Hallitus vahvistaa 175 turvapaikanhakijan vastaanottamisen – ”Olen iloinen, että hallitusryhmillä on yhteisymmärrys”

Kommentoi Facebookissa