Suomen talviurheilulupaus saavutti ensimmäisen voittonsa maailmancupissa

Jon Sallinen edusti Suomea freeski-hiihdossa Pekingin 2022 olympiakisoissa. (Kuva AOP)

Jon Sallinen voitti freeskin maailmancupissa lumikourukisan Calgaryssa. Se on ensimmäinen suomalaiskilpailijan saavuttama maailmancup-voitto tässä lajissa.

FREESKI Suomalainen Freeski-laskija Jon Sallinen voitti torstaina Calgaryssa kisatun lumikourun maailmancupin osakilpailun. Voitto oli 22-vuotiaalle Salliselle uran ensimmäinen maailmancupissa ja samalla ensimmäinen suomalaiskilpailijan saavuttama maailmancupin voitto tässä lajissa.

Freeskin lumikourukisassa lasketaan kolme laskua, joista paras jää lopulliseksi tulokseksi. Sallinen kaatui kahdessa ensimmäisessä laskussaan, mutta kolmannessa kaikki meni loistavasti ja Sallinen merkkautti huippupisteet 96,0, joilla irtosi koko kisan voitto.

– En edes tiedä mitä ajattelen. Onnistuminen viimeisellä laskulla oli uskomatonta. Olen sanaton, olen niin iloinen. Tämä on iso buusti. Se osoittaa minun kuuluvan huipulle ja olen innoissani tästä eteenpäin, Sallinen kommentoi FIS:n nettisivuilla.

Sallinen näytti potentiaaliaan jo viime kisassa joulukuussa Yhdysvaltain Copper Mountainilla, missä hän ylsi siihen asti parhaimpaan tulokseensa oltuaan viides. Nyt tuli siis ensimmäinen palkintosija ja samalla voitto.

Calgaryssa kaksi muuta palkintosijaa menivät kanadalaisille. Brendan Mackay (94,50) oli toinen ja Simon D’Artois (93,00) kolmas.

Sallinen, 21, on Freeskin maailmancupin kokonaispisteissä nyt kolmantena. Edellä ovat Norjan Birk Ruud ja Kanadan Brendan Mackay.

Sallinen oli mukana arvokisoissa ensi kertaa MM-kisoissa Coloradon Aspenissa 2021. Silloin hänen sijoituksensa freeskin lumikourussa oli 19:s.

Pekingin olympiakisoissa 2022 Sallinen karsiutui freeskin loppukilpailussa. Hän oli tuloksissa 23:s.

Nyt Sallinen näyttää nousseen maailman kärjen tasolle. Milanon 2026 talviolympiakisoissa on hänen osaltaan tällä menolla mitaliodotuksia.

Freestyle-lajeissa suomalaiset ovat voittaneet olympiamitaleita miesten kumparelaskussa. Janne Lahtela voitti olympiakultaa Salt Lake Cityssa 2002 sekä hopeaa Naganossa 1998. Mikko Ronkainen oli hopealla Torinossa 2006 ja Sami Mustonen pronssilla Naganossa 1998.

Sen jälkeen freestyle-lajien rintamalla on ollut suomalaisittain hiljaisempaa. Sallisen menestyksen myötä freeski saanee enemmän julkisuutta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kaksi suomalaista kelpasi NHL:n tähdistöotteluun

Kommentoi Facebookissa