Suomen urheilu kesällä pysähdyksissä – kova isku Veikkausliigalle

Kuopion Palloseura on jalkapallon 2019 Suomen mestari .

Kuopion Palloseura on jalkapallon 2019 Suomen mestari. (Kuva AOP)

Suuria urheilun yleisötapahtumia ei Suomessa järjestetä ainakaan ennen elokuuta.

JALKAPALLO Pääministeri Sanna Marin ilmoitti keskiviikkona hallituksen suosittelevan yli 500 hengen kokoontumisten perumista heinäkuun loppuun saakka. Suuria urheilutapahtumia ei siis järjestetä yleisölle ennen elokuuta.

Jalkapallon Veikkausliigalle, miesten ja naisten Superpesikselle, kotimaisille yleisurheilukisoille sekä ravikilpailuille tapahtumakieltojen suositus tietää isoa taloudellista lovea. Myöskään ratamoottoripyörien MM-sarjan, MotoGP:n, KymiRingin kisoja ei tulla järjestämään heinäkuun alussa ainakaan yleisön edessä.

Jyväskylän MM-ralli on määrä järjestää elokuun alussa. Kilpailulla on vielä toivoa, mutta sen kohtalo ei riipu pelkästään Suomen hallituksen suosituksista. Mikäli koronapandemia ei hellitä Euroopassa elokuuhun mennessä, tulee kilpailu peruuntumaan matkustuskieltojen takia.

Veikkausliigassa eläteltiin toivoa, että suuremmat yleisötapahtumat olisi sallittu kesäkuusta alkaen ja kausi oltaisiin aloitettu silloin. Nyt pelejä voi järjestää normaaleina yleisötapahtumina aikaisintaan elokuusta alkaen.

Jo maaliskuussa oli selvää, ettei täyttä kautta pystyttäisi Veikkausliigassa pelaamaan, mutta toiveissa olisi kaksinkertainen 22 kierroksen sarja, jossa joukkueet kohtaisivat toisensa sekä kotona että vieraissa.

Jos 22 kierroksen sarja vietäisiin läpi elokuun alusta lokakuun loppuun, tietäisi se todella kovaa ottelutahtia. Europelit tekisivät aikatauluista entistä haastavampia.

Kautta voitaisiin jatkaa vielä marraskuussa, mutta joulukuussa pelaaminen Suomen sääolosuhteissa olisi etelässäkin jo aika lailla mahdotonta. Yleisöä olisi vaikeaa houkutella ulkoilmaan hyiseen kylmyyteen.

Mahdollisesti Veikkausliigan kausi aloitettaisiin heinäkuussa ja muutama kierros pelattaisiin tyhjille katsomoille. Tosin taloudellisesti tämä ei olisi seuroille kannattavaa. Veikkausliigassa kun ollaan riippuvaisia lipputuloista, koska rahakasta tv-sopimusta ei ole.

Seurojen talous on jo kovilla. Konkursseja ei ole sentään nähty, mutta tilanne voi olla kauden päätyttyä toinen.

Suomeen odotettiin 2020 kaikkien aikojen futiskesää, kun Huuhkajat oli saavuttanut historiallisen EM-kisapaikan. Myös Veikkausliiga toivoi hyötyvänsä tilanteesta.

Sitten koronapandemia levisi Eurooppaan ja kaikki muuttui. Kotimaisessa jalkapallobisneksessä ollaan nyt jättikriisin keskellä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jalkapallo heräämässä eloon jo keväällä – tyhjille katsomoille

Kommentoi Facebookissa