Suomenhevosori Hevillä saa oman saunan – merinäköalalla ja saunottajalla

Sota-aikana hevosia hoidettiin rintamalla täisaunassa ja sittemmin sauna on ollut osa urheiluhevosten hyvinvoinnista huolehtimista.

Sota-aikana hevosia hoidettiin rintamalla täisaunassa ja sittemmin sauna on ollut osa urheiluhevosten hyvinvoinnista huolehtimista. (Kuva Harvia)

Maailman ensimmäinen hybridihevossauna nousee Helsingin Kaivopuistoon.

SAUNA Suomalainen kiuas- ja saunatuotevalmistaja Harvia rakentaa Helsingin Kaivopuistoon maailman ensimmäisen hybridihevossaunan. Hevosten saunottaminen on vanha, mutta lähes unohdettu perinne, jota pääsee nyt seuraamaan keskeisellä paikalla meren äärellä.

Suomenhevosori Hevillää kylvettää saunakenraaliksi ylennetty Jouko Tarvainen, ja löylyt tarjoaa vain tätä tarkoitusta varten rakennettu sauna ja kiuas. Ihmiset ovat saaneet nauttia rentouttavasta saunasta jo vuosisatojen ajan. Suomesta maailmalle levinneessä kuumahuoneessa on purettu stressiä, parannettu maailmaa ja palauteltu lihaksia. Harva kuitenkin tietää, että myös hevosten saunominen on vanha perinne.

– Sauna on mitä suurimmissa määrin myös nautiskelu- ja rentoutumispaikka. Niin se on hevosillekin. Sota-aikana hevosia hoidettiin rintamalla täisaunassa ja sittemmin sauna on ollut osa urheiluhevosten hyvinvoinnista huolehtimista, Harvian markkinointijohtaja Timo Huhtamäki kertoo.

Suomenhevosori Hevillää kylvettää saunakenraaliksi ylennetty Jouko Tarvainen.
Suomenhevosori Hevillää kylvettää saunakenraaliksi ylennetty Jouko Tarvainen. (Kuva Harvia)

Kaivopuistoon rakennettava hevossauna pystytetään nurmialueelle lähelle merta, Café Ursulan viereen. Saunasta tulee kolme metriä leveä, kolme ja puoli metriä pitkä ja saman verran korkea. Saunovalla hevosella on merinäköala, sillä ikkunoita asennetaan rakennuksen kolmelle sivulle. Ne valmistetaan turvallisesta polykarbonaatista, josta tehdään myös muun muassa uimahallien ovet.

Hybridisaunan sydämenä sykkii 16-kilowattinen Legend-sähkökiuas. Hybridisaunassa on sekä perinteinen kiuas että infrapunamahdollisuus. Kaivopuiston saunan enimmäislämpötila on 70 astetta.

Yhdeksänvuotias suomenhevosori Hevillä on kokenut saunoja ja löylytellyt koko aikuisikänsä.

– Otamme kerrallaan noin 30 minuutin mittaiset löylyt. Hevillä saa rentoutua, kun löylyttäjän ja vihtojan rooli lankeaa minulle. Kyllähän saunassa vihtoa kuuluu, nimittäin. Löylyjen välissä käydään luonnollisesti vilvoittelemassa. Naukataan saunajuomaa ja kastaudutaan suihkussa, myös Saarijärven shamaanina tunnettu Tarvainen selostaa.

Löylyjen välissä käydään luonnollisesti vilvoittelemassa, naukataan saunajuomaa ja kastaudutaan suihkussa.
Löylyjen välissä käydään luonnollisesti vilvoittelemassa, naukataan saunajuomaa ja kastaudutaan suihkussa. (Kuva Harvia)

Hevillälle rakennetaan vilvoittelukatos saunan ulkopuolelle. Suihkuvesi on lämmintä, joten lämpötilanvaihtelut eivät nouse eläinystävälle tukaliksi.

– Suomenhevonen täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Se on iso osa suomalaista identiteettiä, kuten ilman muuta saunakin. Siksi Harvia haluaa olla tässä mukana tekemässä historiaa, Timo Huhtamäki taustoittaa.

Hevoset Kaivarissa on Suomen suurimpien hevosalan järjestöjen Suomen Ratsastajainliiton sekä raviurheilusta ja hevoskasvatuksesta vastaavan Suomen Hippoksen yhteinen suurtapahtuma. Harvian hybridihevossaunan lisäksi tapahtumassa järjestetään muun muassa harvinaislaatuiset Cityravit sekä gaalaillallinen.

– Gaalassa pidetään hyväntekeväisyyshuutokauppa, jossa historiallinen saunamme saa hyvän uuden kodin. Kauppasumma ohjataan lyhentämättömänä Suomen Hevosurheilumuseolle ja suomalaisen hevosalan nuorisotoimintaan, Huhtamäki päättää.

  • Helsingin Kaivopuistossa 20.–21.5.2017 Hevoset Kaivarissa -tapahtuma

Kommentoi Facebookissa