Suomenlahden merivartiosto paljasti kansainvälisen ihmissalakuljetusliigan – mukana Suomen passeja

Lentoasemalla kiinniotettu henkilö oli kuljettamassa asiakirjoja Kreikkaan rikoskumppaneilleen.

Lentoasemalla kiinniotettu henkilö oli kuljettamassa asiakirjoja Kreikkaan rikoskumppaneilleen. (Kuva Rajavartiolaitos)

Osa passeista epäillään luovutetun korvausta vastaan rikollisryhmän käyttöön.

IHMISSALAKULJETUS Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksiköllä on tutkinnassa rikoskokonaisuus, jossa nimikkeinä ovat törkeä laittoman maahantulon järjestäminen, törkeä väärennys ja valtionrajarikos.

Useista, pääasiassa Suomessa ja Kreikassa oleskelevista henkilöistä koostuvan järjestäytyneen rikollisryhmän epäillään järjestäneen ja yrittäneen järjestää Kreikkaan laittomasti saapuneita henkilöitä edelleen Suomeen ja muualle Eurooppaan.

Tutkinta alkoi vuonna 2020 heinäkuun puolivälissä Viron poliisin ilmoitettua Rajavartiolaitokselle Tallinnan lentoasemalla väärennetyn Iso-Britannian passin esittäneestä henkilöstä, joka oli pyrkimässä Virosta Irlannin kautta Iso-Britanniaan. Henkilön hallusta oli löytynyt Suomeen viittaavia asiakirjoja.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö sai yhteistyössä Viron viranomaisten kanssa tunnistettua Suomessa pysyvästi oleskelevan henkilön, joka oli luovuttanut väärennetyn passin Tallinnassa kiinniotetulle henkilölle, sekä saattanut tämän Helsingistä Tallinnan lentoasemalle.

Tapauksen selvittelyn tuloksena saatiin paljastettua ainakin Suomessa ja Kreikassa vähintään syksystä 2019 lähtien toiminut rikollisliiga, joka järjestää toisille henkilöille myönnettyjä, sekä väärennettyjä Suomen ja Iso-Britannian passeja käytettäviksi laittoman maahantulon tarkoituksessa. Passit toimitettiin Suomen ja Kreikan väliä matkustaneiden kuriirien toimesta rikollisryhmän jäsenille.

Rikollisliiga järjesti toisille henkilöille myönnettyjä sekä väärennettyjä passeja käytettäviksi laittoman maahantulon tarkoituksessa.
Rikollisliiga järjesti toisille henkilöille myönnettyjä sekä väärennettyjä passeja käytettäviksi laittoman maahantulon tarkoituksessa. (Kuva Rajavartiolaitos)

Lokakuun lopulla Helsinki-Vantaan lentoasemalla otettiin kiinni rikollisryhmään kuuluvaksi epäilty henkilö, jonka hallusta ja matkalaukun rakenteisiin kätkettyinä löytyi useita toisille henkilöille myönnettyjä Suomen passeja ja oleskelulupia, sekä henkilökortti ja KELA-kortti. Kiinniotettu henkilö oli kuljettamassa asiakirjoja Kreikkaan rikoskumppaneilleen väärentämistä ja laittoman maahantulon järjestämisestä varten.

– Osa näistä henkilön hallusta löydetyistä asiakirjoista oli ilmoitettu anastetuksi, mutta osan epäillään luovutetun korvausta vastaan rikollisryhmän käyttöön, kertoo tutkinnanjohtaja kapteeniluutnantti Jukka Tekokoski Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksiköstä.

Tekokoski muistuttaa, että luovuttamalla oman henkilökohtaisen matkustus- tai henkilöllisyysasiakirjan jonkun muun käyttöön, saattaa syyllistyä laittoman maahantulon järjestämiseen, tai järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumiseen.

Tutkinnan aikana on ollut kiinniotettuina ja pidätettyinä useita henkilöitä ja suoritettu lukuisia kotietsintöjä eri puolilla Helsinkiä. Tutkinnassa tehdään yhteistyötä Viron ja Kreikan viranomaisten kanssa. Esitutkinnan on tarkoitus siirtyä syyteharkintaan joulukuun 2020 aikana.

Lue myös: Rajavartiolaitos paljasti ihmissalakuljetusringin Helsinki-Vantaalla – matkan hinta Britanniaan 8000 euroa

Kommentoi Facebookissa