Huuhkajat pelasi jälleen hienon syksyn – MM-kisapaikka silti kaukana

Huuhkajat juhlii Olympiastadionilla maalia

Huuhkajat juhlii Olympiastadionilla maalia. (Kuva AOP)

Huuhkajat on vakiinnuttanut paikkansa Euroopassa 24 parhaan joukossa. Wales-ottelu kuitenkin todisti, ettei nykyinen taso riitä vielä MM-kisapaikkaan.

JALKAPALLO Wales voitti jalkapallon Kansojen liigan päätöskierroksella Suomen 3-1 pilaten suomalaisten mahdollisuuden nousuun sarjan parhaalle tasolle. Tappio Cardiffissa oli iso pettymys, mutta samalla hyvä opetus siitä, millaisia virheitä ei saisi tehdä Euroopan kovatasoisimpaan kastiin kuuluvaa joukkuetta vastaan.

Ensimmäisen puoliajan alkupuolella tullut punainen kortti ratkaisi ottelun. Suomi pelasi erikoistilanteen huolimattomasti, minkä seurauksena Harry Wilson pääsi läpiajoon. Antisankari Jere Uronen hölmöili tilanteessa itselleen punaisen kortin kaadettuaan Wilsonin.

Vajaalukuisena Suomi ei saanut pidettyä Walesin tasoista joukkuetta kurissa. Joku asiantuntijakommentaattorina esiintyvä divaritason valmentaja antoi ymmärtää pelin ratkenneen Suomen huonoon puolustusvalmiuteen, mutta todellisuudessa peli ratkesi ennen kaikkea siihen, että Suomen puolustus revittiin maalitilanteissa hajalle, koska Wales on Suomea parempi joukkue.

Yhden miehen ylivoimalla Wales osasi hyödyntää vahvuuksiaan tehokkaasti. Yksikään Suomen pelaaja ei taitotasoltaan ole edes lähellä Walesin supertähden Gareth Balen tasoa.

Toisella puoliajalla Wales sortui ylimielisyyteen ja Huuhkajat sai otetta. Wales aliarvioi Suomen joukkueen taistelutahdon ja ajautui puolivaloilla pelatessaan hieman vaikeuksiin. Mutta Walesille olisi riittänyt lohkovoittoon tasapelikin, eikä Suomi ollut ottelun voittoa lähelläkään.

Wales voitti Suomen sekä kotona että vieraissa. Huuhkajille Wales oli yksinkertaisesti liian hyvä joukkue.

Irlannista sekä Bulgariasta Suomi otti voiton sekä kotona että vieraissa. Kansojen liigassa Suomi sijoittui 24 parhaan joukkoon. Sama määrä joukkueita selviytyy EM-lopputurnaukseen.

Sijoitus osoittaa, ettei viime vuonna saavutettu EM-kisapaikka ollut tuuria, vaan Suomi todellakin on vankistanut asemansa Euroopan paremmassa kastissa. Valmentaja Markku Kanervan lempinimen mukaan ”Riveluutioksi” nimetty, syksyllä 2017 alkanut noste, pitää pintansa.

Juttuvinkki: Suomi oli lähellä jalkapallon MM-kisapaikkaa – Karpaattien Maradona pilasi unelman

Seuraavana haasteena ovat kesällä 2021 pelattava EM-lopputurnaus sekä ensi keväänä alkavat karsinnat 2022 MM-kisoihin. EM-kisoissa Huuhkajilta ei varsinaisesti odoteta mitään. Jatkopaikka lohkosta, jossa vastustajina ovat Tanska, Venäjä ja Belgia, olisi jo iso yllätys.

MM-karsinnoissa Suomi on kovan haasteen edessä. Qatarissa 2022 pelattavaan MM-turnaukseen selviytyy Euroopasta vain kymmenen lohkovoittajaa sekä kolme jatkokarsinnoista kisapaikan saavuttavaa joukkuetta. Vuoden 2016 EM-kisoissa neljänneksi sijoittuneella Walesilla on kisapaikkaan realistisia mahdollisuuksia, mutta Suomi on tämän syksyn perusteella MM-kisapaikkaan vaadittavasta tasosta vielä kaukana.

Huuhkajien viime viikolla harjoitusottelussa saavuttamasta 2-0 -voitosta Ranskasta ei pidä tehdä liian suuria johtopäätöksiä, kuten ei myöskään lokakuun surkeasta 1-5 -tappiosta Puolalle. Ne ottelut olivat harjoituspelejä, joissa joukkueet tekivät kokeiluja, eivätkä pelanneet todellisella tasollaan.

Maaliskuun lopulla alkavien MM-karsintojen lohkot arvotaan 7. joulukuuta. Suomi on arvonnassa kolmoskorissa.

Kahden parhaan joukkoon pitäisi lohkossa kuitenkin päästä. Suomen nykyisen tason perusteella lohkovoitto on epärealistinen tavoite ja jatkokarsinnoistakin on kisoihin kivinen tie, kun kaksi ottelua pitäisi voittaa. Vastassa jatkokarsinnoissa olisi Euroopan kovinta kastia.

”Riveluutio” tarvitsee seuraavaa askelta. Syksyn pelien perusteella sen toteutuminen on lähivuosina jopa realistista.

Nuoret pelaajat Marcus Forss, Onni Valakari ja Nicholas Hämäläinen ovat tekemässä maajoukkueessa läpimurtoa. Heidän kehityksensä on seuraavassa vaikeassa askeleessa ratkaisevassa roolissa.

Myöskin merkittävässä roolissa vaikeassa askeleessa oleva Glen Kamara alkaa olla pian uransa huipulla. Hän on keskikentällä Suomen merkittävin pelaaja. Suomen mahdollisuudet parempia joukkueita vastaan riippuvat pitkälti siitä, onko Kamara kentällä.

Suurin huolenaihe Suomen kehityksessä kohdistuu puolustukseen. Toppariosastolla ei tällä hetkellä ole riittävän hyviä korvaajia Paulus Arajuurelle ja Joona Toiviolle, joiden parhaat vuodet alkavat olla takanapäin. Jos tätä ongelmaa ei saada ratkaistua, ei Suomella liene mitään mahdollisuuksia MM-kisapaikkaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tyhmä punainen kortti tuhosi Huuhkajien hienon mahdollisuuden

Kommentoi Facebookissa