Suomessa jo keskituloisen veroprosentti on korkeampi kuin keskimäärin Euroopassa – riesana kireä progressio

Suomen palkkaverotus on kansainvälisesti vertailtuna varsin progressiivista.

Suomen palkkaverotus on kansainvälisesti vertailtuna varsin progressiivista. (Kuva AOP)

Veronmaksajain Keskusliitto on teettänyt kansainvälisen palkkaverovertailun.

VEROTUS Palkkojen verotus on Suomessa vertailumaihin nähden sitä kireämpää, mitä suuremmat ovat palkansaajan tulot, kertoo Veronmaksajain Keskusliiton kansainvälinen palkkaverovertailu.

Suomessa palkansaajan veroprosentti on selvityksen matalimmalla, eli 28 000 euron vuosittaisella palkkatasolla hieman eurooppalaisten vertailumaiden keskiarvoa kevyempi. Verotus kiristyy kuitenkin nopeasti palkansaajan tulojen noustessa, kun korkeat marginaaliveroprosentit iskevät uralla etenemisen ja lisäansioiden kannustimiin.

Suomalaista keskipalkkaa eli 43 000 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on jo 2,1 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin. Korkein veroprosentti on tällä tulotasolla Belgiassa.

Suomen palkkaverotus on kansainvälisesti vertailtuna varsin progressiivista. Vertailun suurituloisinta, 140 000 euroa vuodessa ansaitsevaa palkansaajaa verotetaan Suomessa 6,9 prosenttiyksikköä ankarammin kuin muissa Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

– Suomessa kuten muuallakin Euroopassa veropolitiikka on viime vuosina kääntynyt talouskasvua ja työllisyyttä tukevampaan suuntaan. Jyrkkä progressio ja korkeat marginaaliverot ovat kuitenkin sitkeä piirre Suomen palkkaverotuksessa, Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa.

Työn verotusta mittaava palkkaverokiila laski Suomessa tänä vuonna. Tuloveroprosentit pysyivät ennallaan, mutta palkkaverokiilaa pienensi työnantajamaksujen keveneminen.

Kansainvälinen palkkaverovertailu 2018 -selvityksessä vertaillaan työn verotusta 18 OECD-maassa neljällä eri palkkatasolla. Selvityksen on laatinut Veronmaksajain pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola. Selvityksen maat ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Ranska, Saksa, Suomi, Viro, Britannia, Norja, Ruotsi, Sveitsi, Tanska, Australia, Japani, Kanada ja Yhdysvallat.

Lue myös: Palkansaajien verotus ennallaan – autovero alenee, alkoholin ja energian verotus kiristyy

Kommentoi Facebookissa