Suomessa jopa 5000 brittiä voi joutua hakemaan nopeasti oleskeluluvan – erillislailla halutaan estää ongelmat

Brexitin no deal -tilanteessa Suomessa oleva britti on kolmannen maan kansalainen eikä oleskeluoikeus Suomessa olisi voimassa.

Brexitin no deal -tilanteessa Suomessa oleva britti on kolmannen maan kansalainen eikä oleskeluoikeus Suomessa olisi voimassa. (Kuva Fotolia)

Brittien oleskeluoikeus brexitin jälkeen aiotaan turvata sisäministeriön ehdottamalla erillislailla.

BREXIT Hallituksen EU-ministerivaliokunta puolsi tänään sisäministeriön ehdotusta valmistella erillislaki Britannian kansalaisten oleskeluoikeuden jatkamiseksi Suomessa määräajaksi. Näin varaudutaan tilanteeseen, että Britannia eroaisi EU:sta maaliskuun lopussa ilman sopimusta.

On arvioitu, että sopimuksettomassa tilassa eli niin sanotun no deal -vaihtoehdon toteutuessa noin 5000 brittiä joutuisi hakemaan oleskelulupaa Suomesta hyvin lyhyellä varoitusajalla. Osa heistä ei välttämättä täyttäisi oleskeluluvan saamisen ehtoja.

– Erillislailla haluamme varmistaa, että Suomessa nyt asuvat britit voivat jatkaa ongelmitta elämäänsä Suomessa. Heidän tarvitsee vain rekisteröityä maaliskuun loppuun mennessä EU-kansalaisena, sanoo sisäministeri Kai Mykkänen.

Erillislaki määrittelisi, että kaikki 30.3. mennessä rekisteröityneet brittikansalaiset voisivat jatkaa oleskeluaan, asumistaan, työntekoaan ja opiskeluaan sekä sosiaaliturvaan liittyviä etuuksiaan vähintään vuoden 2020 loppuun saakka. Määräajan pituutta tarkastellaan vielä lainvalmistelun aikana.

– Toivomme, että EU ja Iso-Britannia pääsevät sopuun erosopimuksesta. Haluamme kuitenkin helpottaa Suomessa oleskelevien brittien epätietoisuutta myös sen tilanteen varalle, ettei näin käykään, ministeri Mykkänen toteaa.

Määräaikainen erillislaki esitetään säädettäväksi mahdollisimman pikaisesti, jotta se saadaan voimaan ennen maaliskuun loppua. Suomessa asuvia Britannian kansalaisia kehotetaan joka tapauksessa rekisteröimään mahdollisimman pian oleskeluoikeutensa Maahanmuuttovirastossa, jos rekisteröintiä ei ole tehty aiemmin. Erillislaki koskisi vain niitä, jotka ovat rekisteröityneet.

Lue myös: Brittiparlamentti hylkäsi Brexit-sopimuksen – ”Britanniasta tulee Venäjän kaltainen kolmas maa”

Kommentoi Facebookissa