Suomessa taivastellaan Jokereiden tappioita – omistajalle vain taskurahoja

Upporikkaat oligarkit Gennadi Timtshenko ja Vladimir Potanin ovat vuosien varrella vastanneetJokereiden toiminnan rahoituksesta

Upporikkaat oligarkit Gennadi Timtshenko ja Vladimir Potanin ovat vuosien varrella vastanneet Jokereiden toiminnan rahoituksesta. (Kuva AOP)

Jokerit on jälleen tehnyt taloudellista tappiota yli kymmenen miljoonan euron edestä. Seuran omistajan ja rahoittajan omaisuuden arvo on kuitenkin yli 22,4 miljardia dollaria.

JÄÄKIEKKO Jokereiden tuoreimmat talousluvut jatkavat edellisvuosien tasolla. Jokereiden liiketoimintaa pyörittävän Jokerit Hockey Club Oy:n liikevaihto oli viimeisimmällä tilikaudella noin 14 miljoonaa euroa. Tappiota seura teki 11,27 miljoonan euron edestä.

Liikevaihto pieneni edellisestä tilikaudesta 430 000 eurolla. Tappio suureni 170 000 eurolla.

Jokerit siirtyi KHL:ään vuonna 2014. Kuuden vuoden aikana seura on tehnyt tappiota 82,8 miljoonan euron edestä.

Hannu Karpo toisti yhteiskunnallisissa tv-ohjelmissaan aikoinaan kysymystä, onko tässä mitään järkeä? Tavalliselle suomalaiselle kaduntallaajalle moinen kysymys tulee Jokereiden tilinpäätöksistä väistämättä mieleen.

Kun Jokerit julkistaa tilinpäätöstietonsa, päivittelee suomalainen media valtavia tappiolukuja. Syvempiä analyysejä niistä ei tehdä. Se toki mainitaan, että KHL on Vladimir Putinin vallankäytön väline, mikä on aivan tottakin.

Jokereiden rahoittajaksi tuli kesällä 2019 venäläisoligarkki Vladimir Potanin. Hän on rikastunut nikkelibisneksillä. Bisnes on ollut hyvää, kun Potaninin omaisuudeksi arvioidaan 22,4 miljardia dollaria.

Potaninin nikkelikonsernin Nornickelin vuosiliikevaihto pyörii 13-14 miljardin euron tietämillä. Jokereiden taloudellinen tappio on siitä summasta 0,1 prosenttia. Potaninin omaisuutta tarkastellessa Jokereiden vuosittainen taloudellinen tappio on taskuraha.

Useat jalkapallon huippuseurat tekevät valtavia taloudellisia tappioita vuodessa. Tappiot kuitataan ökyrikkaiden omistajien pussista. Esimerkiksi Paris Saint-Germain tai Manchester City pyörivät öljybisneksillä siinä missä Jokerit nikkelibisneksillä.

Venäläisoligarkki Roman Abramovitsh osti jalkapalloseura Chelsean 2003. Tuolloin Abramovitsh totesi rehellisesti, ettei pyri tekemään Chelsealla rahaa, vaan tavoitteena oli voittaa mestaruuksia ja pitää hauskaa.

Juttuvinkki: Leijonat oli pilata vuosisadan jääkiekkoihmeen – ”Jos nyt häviätte noille suomalaisille…”

Moinen toimintamalli pätee kansainvälisessä urheilussa yleisesti. Upporikkaat omistajat hankkivat urheiluseuroja leikkikaluikseen.

Myös jääkiekon NHL:ssä on useita tappiollisia seuroja, jotka eivät varsinaisesti edes pyri tekemään voittoa. Omistajien rahoitus pitää ne hengissä.

Suomen rajojen sisäpuolella urheilubisnekselle ei näyttäisi olevan kasvua näkyvissä. SM-liigassa Jokerit teki tappiota vuodesta toiseen, kunnes Hjallis Harkimon oli tartuttava KHL-korttiin pelastaakseen itsensä tukalasta taloudellisesta tilanteesta ulos.

Jokereiden tappioita oli kuitattu aiemmin Hartwall-areenan tappioilla. Kun Hartwall-areenakin ajautui tappiolliseksi, oli KHL Hjallisen ainoa ulospääsytie. Hjallis toimi Jokereissa marionettina sen jälkeen viitisen vuotta, kunnes Jari Kurri otti hänen paikkansa.

Useampi SM-liigaseura, kuten HIFK, Kärpät tai Tappara tekivät ennen koronakriisiä taloudellisesti voitollisia tuloksia. Bisnes ei viime vuosina kuitenkaan varsinaisesti kasvanut. 2010-luvulla SM-liiga jäi liiketoiminnassaan jälkeen esimerkiksi Sveitsin ja Ruotsin pääsarjoista, ja muistot 1990-luvulta, jolloin SM-liiga todennäköisesti oli maailman toiseksi tasokkain jääkiekkosarja, tuntuivat jo epärealistisilta.

Jokereiden toimintaa paheksutaan ja taloudellisten lukujen sekä Vladimir Putinin politiikan osalta siihen on perusteitakin. Silti kriittisissä puheenvuoroissa unohdetaan toistuvasti, että Jokerit tuo Suomen valtiolle myös isoja verotuloja.

Moni jääkiekkoasiantuntija on sitä mieltä, että KHL on maailman toiseksi tasokkain jääkiekkosarja. Suomessa pelataan jälleen maailman toiseksi tasokkainta jääkiekkosarjaa, mutta tällä kerralla kulut tulevat ulkomailta.

Jos NHL perustaisi joukkueen Suomeen ja tekisi taloudellista tappiota yli kymmenen miljoonan euron edestä, ei sitä todennäköisesti paheksuttaisi. Pohjoisamerikkalainen jääkiekkoilu on rakentanut julkisuuskuvaansa Suomessa hienosti. Suomalaisten urheilutoimittajien jatkuva kritiikitön hehkutus on tietysti auttanut asiassa.

Jokereiden tapauksessa tietysti outoa on, ettei seura suoraan ilmoita toimintansa tarkoitusta. Taloudellinen kannattavuus on täysin epärealistista ja kaikki tietävät kuitenkin, että rahoitus tulee Venäjältä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jokerit hävisi KHL-farssin – Leijonien yleisömäärä rikottiin

Kommentoi Facebookissa