Suomessa vain vähän seteliväärennöksiä – pankkiautomaateista väärän rahan saaminen on mahdotonta

Suomen Pankki esitteli uusitun 50 euron setelin keväällä 2017.

Suomen Pankki esitteli uusitun 50 euron setelin keväällä 2017. (Kuva EKP)

Euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joiden avulla setelin aitouden voi tarkastaa.

SETELIVÄÄRENNÖKSET Suomessa setelien kierrosta löydettiin vuoden 2018 ensimmäisen puoliskon aikana 341 euroseteliväärennöstä. Määrä on lähes sama kuin edellisvuoden vastaavana ajanjaksona. Muiden euroalueen maiden seteliväärennöksiin verrattuna määrä on vähäinen.

– Väärennökset löytyvät Suomessa nopeasti, ja ne poistetaan kierrosta käytössä olevien tunnistuslaitteiden sekä ihmisten valppauden ansiosta, sanoo seteliasiantuntija Olli Vehmas Suomen Pankista.

Alkuvuonna 2018 Suomessa kierrossa olleiden setelien joukosta löydettiin eniten 50 euron väärennöksiä; niitä oli yhteensä 158. Seuraavaksi eniten oli 20 euron väärennöksiä 98 kappaletta ja 100 euron väärennöksiä 35.

– On erittäin epätodennäköistä, että omalle kohdalle osuu Suomessa väärennetty seteli. Väärennösten saaminen pankkiautomaateista on periaatteessa mahdotonta, Vehmas toteaa.

Väärennöksiä ehkäistään uudella eurosetelisarjalla. Setelien turvatekijöissä on käytetty uusinta tekniikkaa, jonka ansiosta seteleitä on entistäkin vaikeampi väärentää. Tähän mennessä on uusittu jo 5, 10, 20 ja 50 euron setelit. Viimeisenä uusitaan 100 ja 200 euron setelit.

Euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joiden avulla setelin aitouden voi tarkastaa. Tarkastuksessa voi käyttää yksinkertaisia testejä: tunnustella setelin painatusta, katsoa seteliä valoa vasten ja kallistella seteliä. Jos on epävarma yksittäisen setelin aitoudesta, väärennökseksi epäilemäänsä seteliä kannattaa verrata sellaiseen, jonka tietää olevan aito.

Ohjeita ja oppaita setelin aitouden tarkastamiseen löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta.

Lue myös: Valepoliisit huijasivat vanhuksilta yli 800 000 euroa – poliisi ja pankki saivat puolet palautettua

Kommentoi Facebookissa