Suomessa vallitsevat nyt poikkeusolot – hallituksen esitys ravitsemisliikkeiden sulkemisesta eduskuntaan

– Jokainen voi vaikuttaa siihen, millaiseksi kevät ja kesä muodostuu, pääministeri Sanna Marin vetosi tiedotustilaisuudessa.

– Jokainen voi vaikuttaa siihen, millaiseksi kevät ja kesä muodostuu, pääministeri Sanna Marin vetosi tiedotustilaisuudessa. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Poikkeusolot tulevat voimaan välittömästi, ja ne ovat voimassa toistaiseksi.

KORONAVIRUS Valtioneuvosto on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Valtioneuvosto päätti yleisistunnossaan, että maassa vallitsevat valmiuslain 3 §:n 5 kohdassa tarkoitetut poikkeusolot.

Kyseisessä kohdassa säädetään poikkeusoloksi vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti. Poikkeusolot tulevat voimaan heti.

Suomessa covid-19-tautitapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat kohonneet helmikuun 2021 alun jälkeen erittäin nopeasti. Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamat tartunnat ovat selvästi lisääntyneet, mikä voi jo osaltaan kiihdyttää epidemian kasvua ja johtaa sairaala- ja tehohoidon merkittävään kuormittumiseen, jos tartuntojen määrää ei saada käännetyksi laskuun.

– Suojellaan jokaisen omaa, läheisten ja kanssaihmisten terveyttä. Vältetään paikkoja ja tilanteita, joissa kontakteja voi syntyä. Pidetään etäisyyttä, huolehditaan hygieniasta ja käytetään maskeja. Jokainen voi vaikuttaa siihen, millaiseksi kevät ja kesä muodostuu, pääministeri Sanna Marin vetosi tiedotustilaisuudessa.

Juttuvinkki: Koronavirustartuntojen määrissä raju nousu Helsingissä – ”Nyt on todella syytä mennä testiin”

Hallitus toteaa, että tässä vaiheessa ei ole välitöntä tarvetta valmiuslain perusoikeuksia rajoittavien valmiuslain II osan toimivaltuuksien käyttöönotolle, mutta niiden käyttötarve riippuu epidemian kehityksestä lähiaikana. Hallitus kuitenkin arvioi, että valmiuslain 15 luvun säännöksiä 106 § – hallintoviranomaisten viestintä poikkeusoloissa – ja 107 § – toimivallan ratkaiseminen – on välttämätöntä alkaa soveltaa poikkeusolojen toteamisen jälkeen.

Poikkeusolot toteava valtioneuvoston päätös tulee voimaan välittömästi, ja se on voimassa toistaiseksi, kunnes se kumotaan. Välittömästi poikkeusolojen toteamisen jälkeen valtioneuvosto antoi eduskunnalle perustuslain 23 §:n nojalla hallituksen esityksen laiksi majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta.

Siinä esitetään, että ravintolat ja muut ravitsemisalan yritykset suljettaisiin asiakkailta väliaikaisesti kolmeksi viikoksi. Lain on tarkoitus tulla voimaan 8.3.2021, ja se olisi voimassa 28.3.2021 saakka.

Ruoan ulosmyynti asiakkaille olisi sallittua. Sulku koskisi ravitsemisalan yrityksiä alueilla, joissa koronavirusepidemia on leviämis- ja kiihtymisvaiheessa. Poikkeuksena olisivat henkilöstö- ja muut ravintolat, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Alueista säädetään erikseen valtioneuvoston asetuksella.

Lue myös: Suomeen on tulossa kolmen viikon sulkutila – ”Jos odotamme, taudin etenemisen katkaiseminen on liian myöhäistä”

Kommentoi Facebookissa