Suomesta lähtee palomiehiä naapurimaan metsäpaloja sammuttamaan – Ruotsi hyväksyi avuntarjouksen

Suomesta lähetettävä pelastusjoukkue on omavarainen, eli se voi huolehtia itse myös majoittumisestaan ja logistiikastaan.

Suomesta lähetettävä pelastusjoukkue on omavarainen, eli se voi huolehtia itse myös majoittumisestaan ja logistiikastaan. (Kuva Sisäministeriö)

Joukkueen vahvuinen osasto on valmis lähtemään 24 tunnin kuluttua lähtökäskystä.

METSÄPALOT Suomi tarjosi eilen Ruotsille apua maan historian suurimpien metsäpalojen sammuttamiseen. Suomi on valmis lähettämään Ruotsiin noin 35 palomiestä kalustoineen.

Käytännössä tämä tarkoittaisi paloautoja, säiliöautoja, moottoriruiskuja sekä maastokelpoisia ajoneuvoja.

– Viime viikolla meillä ei ollut irrottaa väkeä tai kalustoa Ruotsiin, koska kaikki resurssit olivat kiinni metsäpalojen taltuttamisessa eri puolilla Suomea. Nyt metsä- ja maastopalot Pohjois- ja Varsinais-Suomessa on saatu hallintaan, ja meillä on mahdollisuus lähettää apua Ruotsiin, kertoo pelastusylijohtajan sijaisena toimiva varautumisjohtaja Jussi Korhonen.

Sisäministeri Kai Mykkänen twiittaa, että Ruotsi on hyväksynyt avuntarjouksen. Samalla Ylen uutisankkuri Matti Rönkä saa kritiikkiä Mykkäseltä:

”Ruotsi hyväksynyt Suomen avuntarjouksen metsäpaloihin. Voimia lähteville! Hieman ihmettelen @yleuutiset @MattiRnk 2030 uutisten @rajavartijat edustajalle antamaa lisänimeä ”ammatikseen virka-apupyyntöjä torppaava”, kun ehkä nopeimmin paloissa auttava Rajavartio maailmassa…?”

Ruotsi hyväksyttyä Suomen tarjouksen miehistöstä ja kalustosta, joukkueen vahvuinen osasto on valmis lähtemään 24 tunnin kuluttua lähtökäskystä. Mukaan lähtevät halukkaat kootaan Pohjois-Savon, Oulu-Koillismaan sekä Lapin pelastuslaitoksista.

Suomesta lähetettävä pelastusjoukkue on omavarainen, eli se voi huolehtia itse myös majoittumisestaan ja logistiikastaan. Ruotsin palojen sammuttaminen on kestänyt jo toista viikkoa.

– Ruotsi on edelleen toivonut erityisesti lentosammutuskalustoa, jota meillä ei ole lähettää. Pelastuslaitoksilla ei ole omia helikoptereita, vaan Suomessa ilmasammutuksessa tukeudutaan Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien kalustoon. Voisimme kuitenkin lähettää sammutuskalustoa ja sammuttajia, jolle olisi varmasti tarvetta erityisesti vaihtomiehinä, pelastusylitarkastaja Rami Ruuska toteaa.

Lähetettävät joukot on koottu useamman pelastuslaitoksen alueelta normaalin valmiuden ulkopuolelta, kuten vapaavuorosta. Näin ollen valmius vastata maasto- ja metsäpaloihin kotimaassa säilyy. Kuivuus aiheuttaa metsäpaloindeksin kohoamista koko Suomessa. Ennusteiden mukaan loppuviikosta yli puolet Suomen pinta-alasta on metsäpalovaroituksen alla.

Ruotsi on pyytänyt apua myös muilta Pohjoismailta ja useilta Euroopan unionin jäsenvaltioilta metsäpalojen sammutukseen. Apua on saapunut useista maista EU:n pelastuspalvelumekanismin puitteissa. Viikko sitten suomalaiset avustivat Venäjän puolella metsäpalojen sammuttamisessa Lapissa.

Lue myös: Venäjältä Suomeen levinneet metsäpalot on saatu sammutettua – kansallispuistossa kytee vielä

Kommentoi Facebookissa