Suomi 100 -satelliitti laukaistaan 575 kilometrin korkeuteen – 64 satelliitin kimppakyyti avaruuteen

Havainnekuva Suomi 100 -satelliitista avaruudessa.

Havainnekuva Suomi 100 -satelliitista avaruudessa. (Kuva Aalto-yliopisto)

Satelliitin kamera kuvaa avaruussään näkyviä merkkejä, esimerkiksi revontulia, sekä maapalloa ja erityisesti Suomea.

SATELLIITTI Vuoden lähtövalmiina odottanut Suomen satavuotisjuhlasatelliitti oli lähdössä avaruuteen jo viime viikolla, mutta SpaceX-yhtiö siirsi Falcon 9 -kantorakettinsa laukaisua viime hetkellä. Odotus kuitenkin jatkuu edelleen.

Avaruusyhtiö SpaceX päätti myöhään yöllä siirtää keskiviikoksi 28. marraskuuta aiottua laukaisua sääolosuhteiden huononemisen takia. Seuraava laukaisuyritys on 1. joulukuuta.

Space Exploration Technologies Corporation on amerikkalainen yksityinen avaruusraketteja valmistava yritys, jonka perusti Teslasta tuttu Elon Musk vuonna 2002. Falcon 9:n erikoisuus on uudelleenkäytettävyys: raketin ensimmäinen vaihe palaa tehtävänsä suoritettuaan takaisin alas, ja se voidaan käyttää uudelleen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhtiö käyttää samaa rakettia kolmatta kertaa, ja siksi huolto- ja tarkistustoimenpiteisiin kului oletettua pidempi aika.

Falcon 9 on nyt valmiina viemään avaruuteen Suomi 100:n ja 63 muuta piensatelliittia. Raketin nokkakartion sisällä on erityinen tukirakenne, johon satelliitit on kiinnitetty joko suoraan tai laatikoissa, joiden sisältä ne siirtyvät avaruuteen. Kyseessä on suurin määrä satelliitteja, joka laukaistaan yhdellä kertaa avaruuteen Yhdysvalloista.

Kantoraketti vie satelliitit 575 kilometrin korkeudessa olevalle radalle, joka kulkee lähes maapallon napojen ylitse. Suomi 100:n ja muiden nanosatelliittien vapauttaminen avaruuteen tapahtuu rauhallisesti, jotta satelliitit eivät törmäisi avaruudessa toisiinsa. Vapautus päättyy noin 4 tuntia ja 40 minuuttia laukaisun jälkeen. Suomi 100 on viimeisten vapautettavien satelliittien joukossa.

Yhteys satelliittiin saadaan mahdollisesti jo aamuyöstä torstaina. Suomi 100 -satelliitti mittaa erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan lähiavaruudessa olevia avaruussääilmiöitä. Lisäksi satelliitin kamera kuvaa avaruussään näkyviä merkkejä, esimerkiksi revontulia, sekä maapalloa ja erityisesti Suomea.

  • Laukaisua voi seurata verkossa osoitteessa www.spacex.com/webcast. Lähetys alkaa noin 15 minuuttia ennen laukaisua.
  • EDIT: Päivitetty laukaisuajankohdan tiedot

Lue myös: Päivän sitaatti: ”Kuinka epäasianmukaista onkaan kutsua tätä planeettaa Maaksi, kun se selvästi on Meri.”

Kommentoi Facebookissa