Suomi ja Viro keskustelevat digitaalisista yhteyksistä ja tunnelista – ”Meillä on mahdollisuus mennä nopeasti eteenpäin”

Juha Sipilä näkee myös vielä suuria hyödyntämättömiä mahdollisuuksia yhteisissä digitaalisissa palveluissa ja tietojenvaihdossa Jüri Rataksen tapaamisen edellä.

Juha Sipilä näkee suuria hyödyntämättömiä mahdollisuuksia yhteisissä digitaalisissa palveluissa ja tietojenvaihdossa pääministeri Jüri Rataksen hallituksen tapaamisen edellä. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Molempien maiden hallitukset kokoontuvat yhteiseen ja historialliseen juhlakokoukseen Tallinnaan.

HALLITUS Suomi ja Viro pitävät molempien maiden satavuotisjuhlavuotisuutensa kunniaksi yhteisen hallitusten välisen juhlakokouksen Tallinnassa 7. toukokuuta. Suomen hallitus vierailee Tallinnassa pääministeri Juha Sipilän johdolla ja tapaa Viron pääministeri Jüri Rataksen johtaman hallituksen.

Suomen ja Viron hallitusten yhteinen kokous on ensimmäinen maiden historiassa, ja siinä käsitellään molemmille maille tärkeitä yhteisiä kysymyksiä kuten liikenneyhteyksiä, digitaalisia yhteyksiä, kieli-, kulttuuri ja koulutuskysymyksiä sekä yhteisiä kysymyksiä EU:ssa.

– Viro ja Suomi ovat toisilleen kaksi aivan erityistä maata. Meidän välillämme on vahva side. Haluamme kulkea yhdessä eteenpäin ja entisestään tiivistää yhteistyötämme molemmille tärkeissä asioissa. Kummankin maan satavuotisuuden täyttyminen on oikea hetki historiallisen juhlakokouksen järjestämiseen, pääministeri Sipilä sanoo.

Viro juhli omaa satavuotisuuttaan keväällä 24. helmikuuta. Suomen itsenäistymisen satavuotisuutta juhlittiin viime vuonna itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.

Kokous on monella tapaa ainutlaatuinen ja historiallinen. Toisen maan kanssa pidetty yhteinen hallituksen kokous on Virolle laatuaan ensimmäinen. Suomi taas kokoontuu ensimmäistä kertaa hallituksena Suomen rajojen ulkopuolella. Suomi ja Ruotsi pitivät hallitusten yhteisten kokouksen Hämeenlinnassa vuonna 2009. Silloin vietettiin suomalaisen hallinnon 200-vuotisjuhlavuotta.

Yhteiskokouksessaan maiden hallitukset työskentelevät neljän asiakokonaisuuden parissa. Liikkuvuuden ja liikenneyhteyksien kohdalla keskustellaan maiden välisten yhteyksien kehitysnäkymistä, raideyhteyksistä sekä Suomen ja Viron välisen tunnelin mahdollisuuksista. Yhteisten tietovarantojen hyödyntäminen ja uudet yhteistyöalueet ovat keskiössä digitaalisia yhteyksiä koskevassa keskustelussa.

Koulutuksen ja kulttuurin alueella tarkastellaan muun muassa kansainvälistä koulutusyhteistyötä. Neljäntenä aiheena hallitukset keskustelevat Euroopan kehityksestä ja siitä, kuinka Euroopan unioni voi edistää yhteistä kestävää kasvua.

– Uskon että näillä neljällä osa-alueella meillä on mahdollisuus mennä nopeasti eteenpäin ja syventää yhteistyötämme. Esimerkiksi vilkas keskustelu tunnelista kuvaa sitä, kuinka paljon meillä on jokapäiväistä kanssakäymistä keskenämme. Itse näen vielä suuria hyödyntämättömiä mahdollisuuksia yhteisissä digitaalisissa palveluissa ja tietojenvaihdossa, pääministeri Sipilä toteaa.

Kommentoi Facebookissa