Suomi käyttää suhteellisesti Euroopan eniten rahaa vihreään siirtymään – rahojen saamisessa Suomi on häntäpäässä

Pääministeri Sanna Marin ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasivat Helsingissä.

Pääministeri Sanna Marin ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasivat Helsingissä. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Euroopan komissio julkisti myönteisen arvion Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmasta.

TALOUS Pääministeri Sanna Marin ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskustelivat 4. lokakuuta ajankohtaisista EU-asioista Helsingissä. Kahdenvälisissä tapaamisissa käsiteltiin muun muassa komission kesällä julkistamaa metsästrategiaa ja päästövähennyksiin tähtäävää ilmastopakettia.

Puheenjohtaja Ursula von der Leyenin Suomen vierailun yhteydessä komissio julkisti myös myönteisen arvion Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmasta. Virkamiesarviossa kiitettiin erityisesti vihreää siirtymää eli erilaisia ilmastonmuutoksen vastaisia toimia.

Komission virkamiesarvion mukaan Suomen suunnitelma käyttää yli puolet elpymisrahoista vihreään siirtymään on mahdollisesti suurin maakohtaisten ohjelmien vastaavista osuuksista.

– Se on enemmän kuin puolet kaikista hankkeista, erinomaista, Ursula von der Leyen kiitteli yhteisessä tiedotustilaisuudessa Sanna Marinin kanssa.

Samalla komissio antoi ehdotuksen EU:n neuvoston täytäntöönpanopäätökseksi, joka sisältää muun muassa tavoitteet Suomen elpymissuunnitelmalle.

Suomi toimitti elpymis- ja palautumissuunnitelmansa EU:lle 27. toukokuuta ja EU:n neuvosto päättää Suomen suunnitelman hyväksymisestä noin neljän viikon kuluttua. Sen jälkeen Suomi saa käyttöönsä ennakkomaksuna 13 prosenttia suunnitelman EU-rahoituksesta eli 273 miljoonaa euroa.

Suomen saamien elpymis- ja palautumistukirahojen suuruus on pudonnut alkuperäisestä arviosta ja on enää 2,1 miljardia euroa, joka on 0,9 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Kyseinen osuus on puolestaan EU:n pienimpiä. Lopullinen määrä selviää vasta kesällä 2022.

Suomi maksaa kaikkiaan noin 6,6 miljardia euroa.

Lue myös: Sauli Niinistö puhui YK:n yleiskokouksessa – presidentti nosti esille Helsingin hengen

Kommentoi Facebookissa