Suomi nousussa – Vilho Palosaari leiskautti mäkihypyn MM-kultaa!

Vilho Palosaari leiskauttaa siivua mäkihypyn maailmancupissa. (Kuva AOP)

Vilho Palosaari leiskautti mäkihypyn nuorten MM-kullan ensimmäisenä suomalaismäkikotkana 18 vuoteen. Niko Anttola voitti nuorten MM-kultaa puolestaan maastohiihdossa.

MÄKIHYPPY Vilho Palosaari voitti mäkihypyn nuorten maailmanmestaruuden MM-kisoissa Kanadan Whistlerissä, vuoden 2010 olympiamäessä. Alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruus ratkesi Palosaaren eduksi 0,6 pisteen erolla toiseksi sijoittuneeseen Itävallan Jonas Schusteriin.

Palosaaren hypyt kantoivat kilpailussa 98,0 ja 95,0 metriä. Nuorukainen oli tyytyväinen maailmanmestaruuteen, mutta pettyi hyppyihinsä.

– Päivän hypyt eivät olleet mitään parhaita. Treeneissä hypyt olivat paljon parempia. Nyt jäi turhan lyhyelle matka tuohon pöydälle. Nyt fiilikset tottakai hyvät, vaikka kisan aikana olinkin aika jännittynyt, Palosaari kommentoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Suomen menestys oli Palosaaren varassa. Muista suomalaisista Tomas Kuisma oli 25:s, Kasperi Valto 30:s ja Tuomas Meis 37:s. Naisten kilpailun ainoa suomalaisedustaja Sofia Mattila oli 40:s

Suomen viimeisestä nuorten MM-kullasta oli vierähtänyt jo 18 vuotta. Vuonna 2005 mestariksi hyppäsi Joonas Ikonen, joka oli mukana Torinon 2006 olympialaisissa, minkä jälkeen hänen suoritustasonsa romahti.

Nuorten maailmanmestaruuksiin ylsivät aikoinaan myös Matti Nykänen, Janne Ahonen ja Toni Nieminen. Nämä miehet eivät esittelyjä kaipaa.

Suomeen tuli torstaina nuorten MM-kisoista myös maastohiihdon kultaa, kun 19-vuotias Niko Anttola sivakoi ykköseksi. Iivo Niskasen manttelinperijäksi hehkutettu Anttola tykitti alle 20-vuotiaiden MM-kultaa kymmenen kilometrin väliaikalähtökilpailussa perinteisellä hiihtotavalla.

Anttola saavutti jo aiemmin hopeaa 20 kilometrin yhteislähtökisassa. Hän on tällä kaudella esiintynyt lupaavasti miesten kisoissakin ja saattaa tulla valituksi Planican MM-kisoihin, joihin mäkimaailmanmestari Palosaari varmasti suuntaa.

Maastohiihdossa Whistlerissä on loistanut suomalaisista myös Eevi-Inkeri Tossavainen. Hän nappasi MM-pronssia 20 kilometrin perinteisen matkalla alle 20-vuotiaissa. Tossavaisen mitalitili oli auennut kisoissa jo viime lauantaina, kun hän juhli kultaa perinteisen hiihtotavan sprintissä.

Nuorten MM-hiihdot ovat sujuneet suomalaisilta varsin mallikkaasti. Jasmin Kähärä voitti alle 23-vuotiaiden sprinttikultaa ja Eero Rantala pronssia alle 20-vuotiaiden sprintissä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Freeski-tähti Jon Sallinen jatkaa vahvasti – palkintopallille X Gamesissa

Kommentoi Facebookissa