Suomi onnistui jälleen pistejahdissa – mutta kuka ihme on illan sankari Pyry Soiri?

Pyry Soiri on aikaisemmin nähty myös Suomen U21-maajoukkuepaidassa.

Pyry Soiri on aikaisemmin nähty myös Suomen U21-maajoukkuepaidassa. (Kuva AOP)

Nuori jalkapallotähti lahjoitti aikoinaan nappulakenkänsä paljasjalkaiselle vastustajalle.

JALKAPALLO Päävalmentaja Markku Kanervan luotsaama Huuhkajat on MM-karsinnassa kolmen ottelun pisteputkessa, kun kahdesta viimeisimmästä pelistä ensin Islantia ja sitten Kosovoa vastaan saavutettiin 1–0-voitot. Nyt Suomi vei pisteen karsintalohkoa johtaneelta Kroatialta.

Huuhkajien suurin sankari Rijekan illassa oli A-maajoukkuedebytantti Pyry Soiri. Nuori laituri iski 1–1-tasoituksen tuomarin antamalla lisäajalla. Soiri oli päässyt kentälle 80. minuutilla.

Suomi oli parantanut peliään ensimmäiseltä puoliajalta ja oli juuri saanut hyvän paikan ennen Soirin sisääntuloa. Joel Pohjanpalon yritykset eivät vielä tuottaneet tulosta, mutta 90. minuutilla kotiyleisö hiljeni täysin.

– Pallo pomppasi todella hyvin ja päätin, että vedän suoraan. Sitten siinä oli vähän pimeää, mutta sen jälkeen näin, että pallo oli verkossa. Tuntuu tietysti todella hyvältä nyt, Soiri kertasi Ylen haastattelussa.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva ei peitellyt tyytyväisyyttään tulokseen.

– Lohkon paras joukkue, ja tietää sen laadun, niin erittäin arvokas tulos kyllä ja olen tosi ylpeä joukkueesta. Ennen kaikkea osoitti venymiskykyä tappiotilanteessa.

Ottelun ratkaisija Pyry Soiri on suurelle yleisölle vielä tuntematon pelaaja. Hän on syntynyt Tammisaaressa, mutta vietti varhaislapsuutensa Helsingissä. Nyt 23-vuotias laitahyökkääjä pelaa Valko-Venäjän Sahtsjor  Salihorskissa. Suomen liigassa hänet on nähty MyPan, KTP:n ja VPS:n paidassa.

Pyry Soirin isä on namibialainen ja äiti suomalainen. Perhe kiersi Pyryn nuoruudessa Afrikkaa äidin työprojektien johdosta. Pyry kertasi muistojaan Afrikasta aikoinaan Urheilusanomien haastattelussa.

– Äiti piti aina huolen siitä, että minulla oli hyvät nappikset. Olen siitä tosi onnellinen. Muistan kyllä paikallisia kouluja vastaan pelatessa, että aika monella oli yksi kenkä tai ei kenkiä ollenkaan, Soiri kertoi.

Erään kerran vastustajana oli erittäin taitava, mutta paljain jaloin pelaava namibialaispoika.

– Hän teki pari maalia meitä vastaan ja tykkäsin hänen pelistään, joten päätin antaa kenkäni. Hän oli tosi onnellinen.

Nuoren jalkapalloilijan koko nimi on Pyry Henri Hidipo Soiri. Hänestä käytettiin Namibiassa kolmatta etunimeä Hidipo, se tarkoittaa suomeksi en koskaan jätä sinua.

Ottelun lopputulos vaikeutti Kroatian jo selvältä näyttänyttä pääsyä jatkoon. Ainoastaan kunniasta pelaava Suomi päättää MM-karsinnat maanantaina Turussa, kun vastustajaksi saapuu Turkki.

Kommentoi Facebookissa