Susi vieraili pihapiirissä yli 100 kertaa – ihmisiä pelkäämättömän pedon saa ampua jos palaa takaisin

Sudet ovat Raaseporissa käyttäytyneet toistuvasti pelottomasti ihmistä kohtaan.

Sudet ovat pihapiireissä käyttäytyneet aika ajoin pelottomasti ihmistä kohtaan. (Kuva Fotolia)

Uudellamaalla myönnettiin poikkeuslupa suden karkottamiseen ja pyyntiin.

LUONTO Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan susien häirintään ja karkottamiseen Uudellamaalla Raaseporin eteläosissa ja Inkoossa sijaitsevalle susilauman reviirille. Jos erityisehdot täyttyvät, on alueella mahdollista myös ampua yksi ihmispeloton susi. Poikkeusluvan mukaisilla toimilla pyritään lisäämään susien ihmisarkuutta.

Poikkeuslupa on myönnetty metsästyslain 41 a §:n 1 momentin 3 kohdan perusteella, eli kansanterveyden, yleisen turvallisuuden tai muun erittäin tärkeän yleisen edun kannalta pakottavista syistä, mukaan lukien taloudelliset ja sosiaaliset syyt.

Susireviiri on verraten tiheään asutettua maaseutua. Susien on raportoitu vierailleen alueella pihapiireissä ja niiden läheisyydessä kuluvan vuoden aikana noin 120 kertaa. Sudet ovat myös käyttäytyneet toistuvasti pelottomasti ihmistä kohtaan.

Lisäksi sudet aiheuttavat merkittävää haittaa muun muassa tuotantoeläintenpidolle. Lammasvahinkotapauksia on ollut kuluneena kesänä neljä, niissä on menetetty yhteensä 14 lammasta.

Poikkeuslupa-aika alkaa tänään ja lupa on voimassa 27. lokakuuta saakka. Karkotuksessa voidaan käyttää apuna ääntä ja kipua tuottavia karkotuspanoksia, kytkettyä koiraa sekä valoa. Susi voidaan lopettaa, mikäli sitä voidaan lähestyä kävellen noin 30 metrin etäisyydelle tai lähemmäs.

Myös susi, joka karkotuksista huolimatta tunnin kuluessa palaa toistuvasti takaisin karkotuspaikalle, voidaan ampua. Pyynti tulee pyrkiä kohdistamaan alle vuoden ikäisiin yksilöihin. Toiminta on johdettua, ja siihen saa osallistua kerrallaan enintään 30 henkilöä.

Poikkeuslupapäätökset perustuvat Tassu-järjestelmään kirjattuihin susihavaintoihin sekä muihin asiassa saatuihin selvityksiin. Suomen riistakeskus edistää parhaillaan paikallisten intressitahojen edustajista koostuvan susireviiriyhteistyöryhmän perustamista reviirille. Lähiviikkoina on lisäksi tarkoitus järjestää alueella informaatiotilaisuus susista ja susikannan hoidosta.

Kommentoi Facebookissa