Suomi pärjäsi kehnosti kansainvälisessä avoimuusvertailussa – puutteet lisäävät riskiä korruptiolle

Suomessa tutkivat toimittajat ja kansalaisjärjestöt joutuvat anomaan lupaa saadakseen tietoja edunsaajarekisteristä. (Kuvituskuva Fotolia)

Avoimuuden puute on vaikeuttanut myös pakotteiden kohteena olevien oligarkkien omaisuuden jäljittämistä.

AVOIMUUS Kansainvälinen Financial Secrecy Index antaa Suomelle pyyhkeitä taloudellisia tietoja koskevasta avoimuudesta. Puutteet avoimuudessa lisäävät riskiä korruptiolle sekä vaikeuttavat rahanpesun ja veronkierron tutkintaa.

Suomi pärjää erityisen huonosti yritysten omistustietojen avoimuudessa. Suomessa omistustietoja koskeva edunsaajarekisteri ei ole kaikille avoin ja rekisteriin merkitään tiedot vain yritysten suurimmista omistajista. Tämä on vaikeuttanut muun muassa pakotteiden kohteena olevien oligarkkien omaisuuden jäljittämistä.

– Suomessa tutkivat toimittajat ja kansalaisjärjestöt joutuvat anomaan lupaa saadakseen tietoja edunsaajarekisteristä. Rekisteriä on myös hankalaa käyttää: voidakseen saada rekisteristä tietoja, pitää oikeastaan jo etukäteen tietää mitä etsii, Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen sanoo.

Moitteita Suomi saa myös siitä, että yritysten tilinpäätösten tilaaminen kaupparekisteristä on maksullista eivätkä verotusta koskevat oikeuden päätökset ole kokonaan julkisia tai maksuttomasti saatavilla. Suomessa yrityksiltä ei myöskään edellytetä kattavaa julkista maakohtaista verotietojen raportointia, joka avaisi tarkemmin yritysten veronmaksua ja muita sen arvioimiseksi keskeisiä tunnuslukuja.

Indeksissä Suomen pisteytystä parantaa kuitenkin valtionyhtiöiltä edellytettävä julkinen maakohtainen raportointi. Finnwatchilta sekin saa kritiikkiä.

– Valtio-omisteisille yrityksille suunnatuissa raportointivaatimuksissa on vakavia puutteita, eikä korjattua raportointimallia ole lupauksista huolimatta vieläkään julkaistu, Hietanen moittii.

Yhteensä 20 erilaista indikaattoria tarkastelevassa vertailussa Suomi saa 51,8 pistettä. Pistehaarukka on 0–100, ja korkeat pisteet kielivät korkeasta tietojen salailusta.

Suomen kokonaissijoitus on tänä vuonna 88. Korkeimmalle 141 maata kattavassa salaisuusvaltio-rankingissä sijoittuvat Yhdysvallat, Sveitsi ja Singapore, joita seuraavat Hong Kong ja Luxemburg. Näillä mailla nähdään siis olevan kaikista suurin rooli omaisuuden piilottamisen mahdollistajina.

Kahden vuoden välein laadittavaa indeksiä julkaisee Tax Justice Network -järjestö.

Lue myös: Kansanedustajat kaupan kassalla – kytkykaupassa poliitikot pääsevät nauttimaan osuuskaupan eduista

Kommentoi Facebookissa