KOLUMNI Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan S-ryhmä on syvällä puolueissa ja politiikassa. Osuuskauppojen edustajistossa ja hallintoneuvostoissa istuu ainakin 438 poliitikkoa vaikuttamassa alueosuuskauppojen kannattavuuteen ja ruuan hintaan. Kytkykaupassa poliitikot ja heidän perheenjäsenensä pääsevät nauttimaan osuuskaupan henkilökunta-alennuksista päivittäistavarakaupassa, lainojen korkoeduista ja halvemmasta bensiinistä.
Samaan aikaan tavallinen kansa kärsii ruuan ja bensiinin monen prosentin hintojen noususta. Onko kunnanvaltuuston jäsenten rakenteellinen korruptio siunaamassa S-liikkeen ylisuuret voitot esimerkiksi hyvillä kauppapaikoilla?
Viime vuonna S-ryhmä teki ennätyksellisen liiketuloksen 280 miljoonaa euroa ja päivittäistavarakauppa kasvoi markkinaa nopeammin. Tulosta pönkitti ruuan kallistuminen, jolle ei näy loppua. Oligopolin kilpailutilanteessa, yli 80 prosentin markkinaosuudella S-ryhmä ja Kesko pystyvät määräämään ruuan kuluttajahinnan, jonka poliitikot ovat siunaamassa kaupan luottamustehtävissä.
Otetaanpa esimerkki HOK-Elannosta, joka kertoo miten poliitikot ovat kasvattamassa osuuskauppojen voittoja ja omaa tilipussiaan. Pääkaupungin alueosuuskaupan johtoelimissä istuu peräti 19 kansanedustajaa sekä edustajistossa – kaikkiaan 60 jäsentä – että hallintoneuvostossa – 19 jäsentä kaikkiaan. Miten demariministeri Timo Harakka voi olla esittämässä ja päättämässä kauppaa koskevia lakeja ja samalla edistämässä HOK-Elannon liiketoimintaa edustajistossa ilman omantunnon tuskia?
Eduskunnan puhemies ja entinen pääministeri keskustan Matti Vanhanen on kasvattamassa tilipussiaan 730 euron kokouspalkkiolla ja toisaalta vaikuttamassa kaupan kaavaetuihin Nurmijärven kunnanvaltuustossa. Vaikutusvaltaisimmat kansanedustajat kuten kokoomuksen Sari Sarkomaa ja Wille Rydman sekä demareiden Kimmo Kiljunen istuvat sekä HOK-Elannon edustajistossa, että hallintoneuvostossa. Kokoomuslaiset istuvat myös päättämässä kaavoituksesta Helsingin kaupunginvaltuustossa, samoin kuin ministeri Harakka.
Hallintoneuvostojen jäsenten ostoetu ja poliittinen tuki puolueille on HOK-Elannolle mitätön korvaus siitä, että kansanedustajat junailevat oman osuuskauppansa parhaille kauppapaikoille ja tukevat kauppojen hinnoitteluvaltaa. Jäsenten ostoedut sisältävät 3 prosentin alennuksen päivittäistavaroista, 10 prosentin alennuksen kodinkoneista, 25 prosentin alennuksen HOK-Elannon ravintoloissa ja henkilökunta-alennukset hotelleissa sekä edullista lainaa S-pankista.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo ”tämän kaiken olevan hankalaa reilun kilpailun näkökulmasta ja tässä on myös rakenteellisen korruption riski”. Tavallinen kaupan asiakas maksaa ylisuuren S-liikkeen ja muiden alueosuuskauppojen hallintohimmelin ja poliitikkojen rahastuksen tietenkin kaupan tuotteiden hinnoissa. Kaavoituspäätöksillä poliitikot ovat edesauttamassa kaupan keskittymistä ja ennätysvoittoja, toisaalta ehkäisemässä vapaata kilpailua.
Miten tällainen järjestelmä voi toimia yhdessä maailman vähiten korruptoituneessa maassa?
Seppo Konttinen
Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.
Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.
Kommentoi Facebookissa