Vanha Rauma on Vuoden kaupunginosa 2022 – ”Kaupungin keskus ja vahvin identiteettitekijä”

Vanha Rauma on edustava näyte pohjoismaisesta puurakentamisesta. (Kuva Fotolia)

Unescon maailmanperintökohde ei ole pelkkä asuinalue eikä historiallinen turistikohde.

VANHA RAUMA Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vanhan Rauman Vuoden kaupunginosaksi 2022. Palkinnon avulla Kotiseutuliitto korostaa kaupunginosien paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä kotiseudun viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa.

Kilpailussa haetaan urbaania kaupunginosaa, jossa ihmiset, yhdistykset ja muut toimijat ovat yhdessä aktiivisia ja jossa on hyvä asua. Hyvässä kaupunginosassa toiminta on monipuolista, kestävää ja kaikille avointa.

Tänä vuonna ehdotuslomakkeessa kyseltiin erityisesti, miten kestävä kehitys näkyy kaupunginosassa ja sen toiminnassa. Kuka tahansa saattoi tehdä ehdotuksen kilpailuun. Näin raati perustelee valintaa:

”Vanha Rauma on paikka, joka on nähtävä uudelleen. Vanha Rauma on urbaani sanan syvimmässä merkityksessä. Unescon status on myönnetty elävälle kaupunkikeskustalle. Se ei ole pelkkä asuinalue eikä historiallinen turistikohde. Se on Rauman kaupungin keskus ja vahvin identiteettitekijä.”

– Palkinto on arvostus sille, että me asukkaat korjaamme talomme perinteitä kunnioittaen, pidämme huolen visuaalisesti rikkaasta ja kauniista kotipaikastamme, josta huokuu lämpö ja välittäminen ympäristöstä sekä muista ihmisistä, kertoo RaumArs-taiteilijaresidenssin toiminnanjohtaja Hannele Kolsio, joka oli yksi Vanhaa Raumaa ehdottaneista henkilöistä.

Kolsio on asunut Vanhassa Raumassa jo 26 vuoden ajan – siitä lähtien, kun onnistui toteuttamaan lapsuuden haaveensa muuttaa alueelle.

– Vanha Rauma on ihastuttava kokonaisuus. Se on edustava näyte pohjoismaisesta puurakentamisesta. Kaupunginosa huokuu historiaa, mutta se on silti elävä kaupunkikeskusta, erilainen keskusta kuin missään muussa suomalaisessa kaupungissa, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari kertoo.

Vuoden kaupunginosa -tunnustus luovutetaan kesällä raumalaisille Vanhan Rauman maailmanperinnön 30-vuotisjuhlassa.

Lue myös: Vanhan Rauman kauppakeskuskiistassa positiivinen käänne – ”Olemme halukkaita neuvotteluihin”

Kommentoi Facebookissa