Suomi saattaa järjestää ensi vuonna kaksi MM-rallia

Sebastien Ogier voitti koronakaudella 2020 rallin maailmanmestaruuden

Sebastien Ogier voitti koronakaudella 2020 rallin maailmanmestaruuden. (Kuva AOP)

Ruotsin MM-ralli on peruttu. Korvaava kilpailu saatetaan järjestää Suomen Lapissa.

RALLI Rallin MM-sarjan osakilpailua ei tänä vuonna järjestetty Suomessa koronapandemian takia. Suomalaisille rallifaneille on luvassa kuitenkin kunnon lohtua, sillä vuonna 2021 Suomessa saatetaan ajaa peräti kaksi MM-osakilpailua.

Ruotsin rallin peruuntuminen varmistui tiistaina. Ruotsin koronatilanteen takia kilpailua ei ole ensi helmikuussa mahdollista järjestää.

Korvaavaksi järjestäjäksi kaavaillaan Suomea. Perinteikäs Rovaniemen seudulla ajettava Tunturi-ralli sopisi korvaavaksi kilpailuksi.

Tunturi-ralli on SM-sarjan avauskilpailuna ohjelmassa tammikuun lopulla. Kisaa siirrettäisiin muutamalla viikolla, jos MM-ralli toteutuisi.

Asiassa on tietysti paljon avoimia kysymyksiä. MM-ralliprojektin järjestäminen kahdessa kuukaudessa on hyvin haastava tehtävä. Taloudellisella puolella haasteita on yllin kyllin, eikä vähiten siksi, että koronapandemian takia Suomen MM-ralli jäi tänä vuonna järjestämättä.

Juttuvinkki: Traagisesti kuollut Henri Toivonen oli nopea myös Formula ykkösellä

Päätös talvella ajettavan Suomen MM-rallin kohtalosta tehtäneen ennen joulua. MM-rallin järjestäminen on työläs projekti, ettei aikataulujen venyttämiseen ole mahdollisuuksia.

Jos Tunturi-ralli toimii MM-rallina, ajetaan kilpailu ainakin talvisissa olosuhteissa. Viime kaudella Ruotsin rallista tuli farssi, kun Värmlannin seudulla ei ollut kunnon talvea. Ilmaston lämpenemisen takia Ruotsissa suunnitellaankin MM-rallin siirtämistä Pohjois-Ruotsiin.

Rallin MM-sarjan olisi määrä alkaa 21.-24. tammikuuta Ranskassa ajettavalla Monte Carlo -rallilla. Kilpailu on ainakin tämän hetken tilanteen perusteella määrä viedä läpi suunnitellussa aikataulussa, mutta yleisörajoituksia on luonnollisesti luvassa.

Mahdollisen Suomen talvirallin jälkeen MM-sarjassa on kahden kuukauden tauko. Kilvanajo jatkuu huhtikuun lopulla ajettavassa Kroatian rallissa, joka on MM-sarjan ohjelmassa ensimmäistä kertaa.

Jyväskylän MM-ralli on määrä järjestää ensi vuonna heinä-elokuun vaihteessa. Koronarokotukset on määrä aloittaa Suomessa tammikuussa, joten toivoa on, että kisasta voisi tulla kunnon yleisötapahtumakin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kaoottinen rallikausi päättyi – Sebastien Ogier palasi maailmanmestariksi

Kommentoi Facebookissa