Suosikkiräppäri Mikael Gabriel joutui radioboikottiin – meni mukaan ”väärän” kanavan tv-ohjelmaan

Tähän päättyi Mikael Gabrielin kappaleiden soiminen Nelosen radiokanavilla, Radio SuomiPopin Helsinki-päivän konserttiin 12.6.2017.

Tähän päättyi Mikael Gabrielin kappaleiden soiminen Nelosen radiokanavilla, Radio SuomiPopin Helsinki-päivän konserttiin 12.6.2017. (Kuva AOP)

Nelonen poisti kaikki kappaleet soittolistalta, kun artisti lähti MTV:n The X Factorin valmentajaksi.

MUSIIKKI Suomalaisartistien eturiviin noussut Mikael Gabriel on saanut kokea myös musiikkimaailman raadollisuuden. Nuori räppäri ehti tehdä uraa kymmenkunta vuotta, kun Vain elämää -ohjelman viidennellä vuoden 2016 tuotantokaudella hän sai kunnian versioida muun muassa Hectorin kappaleen Lumi teki enkelin eteiseen.

Taitava riimittelijä onnistui saavuttamaan esiintymisellään suuren yleisön suosion. Artisti on näytellyt myös kahdessa elokuvassa ja alkuvuodesta Mikael Gabrielilla oli ensimmäinen suuri, parikymmentä konserttia käsittävä maanlaajuinen kiertueensa. Helmikuussa hänet palkittiin Emma-gaalassa Vuoden miessolistina.

Mies itse kertoo omassa Facebook-päivityksessään, mistä ongelmat oikein syntyivät.

– Toukokuussa 2017 kun olin jo luvannut lähteä valmentajaksi The X Factoriin, kysyttiin minulta olisiko kiinnostusta lähteä tuomaroimaan Voice of Finlandia.

Voice of Finland on Nelosen televisio-ohjelma kuten Vain elämää, The X Factor puolestaan MTV:n. Mikael Gabriel oli jo aiemmin ehtinyt kieltäytyä Idolsin tuomaroinnista, sitäkin kun oli kartoitettu. Koska Mikael Gabriel ei ollut vielä allekirjoittanut sopimusta, hän päätti katsoa myös uuden tarjotun vaihtoehdon.

– Päädyin kirjoittamaan sopimuksen The X Factorin kanssa, koska se tuntui oikealta ja sen sijaan että menisin jatkamaan jonkin ohjelman ”räppituomarin” virkaa, pääsen tässä tekemään sen juuri omalla tavallani ja suuresti arvostamassani seurassa, Mikael Gabriel perustelee.

Päätöksen jälkeen artisti halusi levy-yhtiön ilmoituksen sijaan soittaa itse musiikkipäällikkö Mikko Koivusipilälle, jonka kanssa hän oli puhunut Voice of Finlandista. Näin hän pystyisi myös perustelemaan päätöksensä. Koivusipilä sanoi ymmärtävänsä, mutta olevansa vaikeassa tilanteessa. Toisella televisiokanavalla esiintyminen ei kuitenkaan tulisi vaikuttamaan Mikael Gabrielin musiikin menestykseen heidän kanavillaan.

Suomalainen radiokenttä on harvojen käsissä. Mikko Koivusipilä on Radio Rockin, Radio Aallon, Radio Suomipopin, HitMixin, Helmiradion ja Loopin musiikkipäällikkö – eli hän käyttää ääretöntä valtaa nostaessaan ja laskiessaan artisteja. Keväällä yhtiö kertoi kanaviensa kuunteluosuuden kaupallisesti tärkeimmässä 25−44-vuotiaiden kohderyhmässä olevan peräti yli puolet.

Päivän Lehti kirjoitti aikaisemmin aihetta sivuavan artikkelin Näin se vain on – rahalla pääsee radioiden soittolistoille, jonka löydät tästä.

Muutamaa päivää puhelinkeskustelunsa jälkeen Mikael Gabriel sai levy-yhtiönsä kautta tiedon, että Nelonen on ilmoittanut poistavansa kaikki hänen kappaleensa soitosta 12.6. jälkeen, kun artisti olisi ensin esiintynyt Radio SuomiPopin isossa Helsinki-päivän konsertissa.

– Tämä heidän langettama boikotti tulee kestämään noin vuoden. Tämän boikotin alkamisen tuolloin voi todeta Radiomonitorista, joka mittaa radiosoittoa ja sieltä näkee milloin musiikkini on soinut säännöllisessä rotaatiossa Nelosen kanavilla, Mikael Gabriel vahvistaa.

Keskusteluja on käyty eri tahojen kautta ja viesti boikotille on ollut selkeä – artistin esiintyminen MTV:n ohjelmassa. Tapaus kuulostaa harvinaisen ylimieliseltä hallitsevaa markkina-asemaa käyttävän yhtiön toimesta. On myös moraalisesti erittäin kyseenalaista, että nuorta artistia estetään toimimasta kaikkien medioiden kanssa.

Päivän Lehti tarkisti Mikael Gabrielin väitteet kappaleiden poistamisesta soittolistalta. Näin todellakin on tehty. Esimerkiksi kappale Kipua on ollut Radio SuomiPopilla säännöllisessä jokapäiväisessä soitossa, mutta kesäkuun 11. päivän jälkeen se on kadonnut kuukausiksi. Lokakuun lopussa löytyy erikoinen kolme soittokertaa, kunnes kappale on jälleen poistettu. Mainittu Lumi teki enkelin eteiseen soi Nelosen radioissa alkuvuonna yli 1 000 kertaa, boikotin alettua ei kertaakaan.

Mikael Gabriel kertoo kokeneensa ahdistusta asiasta jo puolen vuoden ajan ja joutuneensa pelinappulaksi Nelosen ja MTV:n väliseen kanavasotaan, johon hänen ei pitäisi liittyä millään tavalla.

Hän tietää myös voivansa joutua vaikeuksiin avautumisensa johdosta.

– Jos voin tällä avauksella auttaa muita artisteja tai alaa jollain tavalla tulevaisuudessa, teen sen. En voisi seisoa musiikkini tai itseni takana jos jäisin täysin hiljaiseksi tässä tilanteessa.

  • Edit 18.11. klo 10.00: Lisätty maininta tarkistuksesta.
  • Videolla Mikael Gabriel ja kappale Riippumatto

Kommentoi Facebookissa