Suosittu sääksikamera palasi ruutuun ensimmäisenä – sääkset saapuvat pesälle hetkenä minä hyvänsä

Kuvakaappaus vuoden 2021 sääksikamerasta. (Kuva WWF)

Kuvaa Saimaalta suorana välittävä WWF:n Luontoliven sääksikamera on monena keväänä kerännyt miljoonayleisön.

LUONTO WWF:n suosittu suora lähetys sääksenpesältä alkoi jo kuudennen kerran. Sääksiä sopii odottaa pesälle hetkenä minä hyvänsä. Sääksien pesänrakennusta, munien hautomista ja poikasten varttumista suorana Saimaalta välittävä WWF:n Luontoliven sääksikamera on monena keväänä kerännyt miljoonayleisön. Ennätysvuonna 2020 sääksenpesään kurkistettiin peräti 2,9 miljoonaa kertaa.

Pesältä on kesän lopulla tavannut lentää 2–3 poikasta. Viime keväänä luonto kuitenkin muistutti arvaamattomuudestaan, kun sääksipari toukokuussa äkkiä lopetti muniensa aktiivisen hautomisen. Syynä saattoi olla emojen ravinnonpuute tai munien hedelmöittymättömyys. Yhtä kaikki, kyse oli tavallisesta ja luonnollisesta ilmiöstä.

– Samalla se oli konkreettinen muistutus siitä, ettemme voi, halua emmekä saa pyrkiä vaikuttamaan kameran välittämiin luonnon tapahtumiin vaan ainoastaan seurata niitä sopivan välimatkan päästä kuvauskohteita häiritsemättä, sanoo WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Yleisön toiveesta lähetystä jatkettiin normaalisti kesän loppuun saakka, ja katselukertoja kertyi pesinnän epäonnistumisesta huolimatta 1,9 miljoonaa. Sääksikamera onkin alusta alkaen lukeutunut WWF:n Luontoliven suosituimpiin lähetyksiin.

– Sääksikameran suosion syynä on Saimaan upeiden näkymien lisäksi varmasti ainakin se, että nämä hienot linnut näkyvät kuvassa suuren osan ajasta. Uskon myös, että luonnon tarkkailu, vaikka virtuaalisestikin, on epävarmoina aikoina tuonut monelle iloa ja lohtua, Tolvanen sanoo.

Sääksi on iso kalaa syövä petolintu, jonka kanta on Suomessa luokiteltu elinvoimaiseksi: pareja on noin 1 400. Pitkä muuttomatka Länsi-Afrikkaan ja takaisin on kuitenkin vaarallinen, ja sääksiä myös metsästetään matkalla. Kotimaassa sääksillä on paikoin pulaa sopivista pesäpaikoista, sillä ne rakentavat pesänsä useimmiten vanhan, jykeväoksaisen puun latvaan.

Aikaisempina vuosina linnut ovat saapuneet varsin täsmällisesti huhtikuun kymmenennen päivän tienoilla. Viime keväänä ne palasivat pitkältä muuttomatkaltaan Länsi-Afrikasta 12.4. Sääksisäätiön puheenjohtaja Ilmari Häkkinen pitää todennäköisenä, että sääkset saapuvat tutulle pesälleen tänäkin keväänä.

– Sääksi on hyvin paikkauskollinen, joten pari kyllä saapuu samalle pesälle kuin aikaisempina vuosina, kunhan kumpikin selviää pitkästä muuttomatkasta. Hyvillä pesäpaikoilla poikkeaa monesti muitakin sääksiä katselemassa, mutta pesän pysyvät asukkaat yleensä onnistuvat häätämään ne, Häkkinen sanoo.

Sääksikamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa seurataan suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Aiemmin kamerat ovat taltioineet muun muassa saimaannorpan, kyyn, rupiliskon ja taimenen elämää. Lähetyksiä on katsottu jo yli 20 miljoonaa kertaa.

Viime vuoden tapaan kameraan on yleisön toiveesta asennettu myös mikrofoni. Sääksikamera on auki osoitteessa wwf.fi/luontolive/saaksi

Lue myös: Löytöpalkkio tuntemattomasta maakotkan tai merikotkan pesästä – luvassa 100 euroa

Kommentoi Facebookissa