Super Bowl saa innokkaimmat valvomaan sunnuntaiyön

Amerikkalaisen jalkapallon muoto on soikea, jotta sitä voisi heittää ja kuljettaa helpommin.

Amerikkalaisen jalkapallon muoto on soikea, jotta sitä voisi heittää ja kuljettaa helpommin. (Kuva Fotolia)

Amerikkalaisen jalkapalloilun NFL-liigan loppuottelu näkyy ilmaiseksi televisiosta.

URHEILU Sunnuntaina kohtaavat toisensa amerikkalaisen jalkapalloilun ammattilaisliigan NFL:n loppuottelussa New England Patriots ja Atlanta Falcons. Houstonissa oteltava Super Bowl on maailmanlaajuisesti seurattava spektaakkeli, jonka mainoskatkoilla esitettävät mainokset maksavat miljoonia ja puoliaikashowta tähdittää tänä vuonna Lady Gaga.

Ottelu näkyy maksutta myös suomalaisissa televisiovastaanottimissa, kun Viasat Urheilu tarjoaa urheiluviikonlopun Digitan valtakunnallisessa antenniverkossa perjantaista 3.2. klo 18.00 maanantaihin 6.2. klo 8.00 asti. Viikonloppu huipentuu sunnuntaiyönä klo 01.00 alkavaan NFL:n finaaliin, joka on yksi maailman seuratuimpia yksittäisen urheilulajin tapahtumia.

Amerikkalainen jalkapallo saattaa alkuun vaikuttaa sekavalta ja vaikeaselkoiselta. Peli on kuitenkin pohjimmiltaan yksinkertainen ja looginen. Seuraavalla pikaohjeella katsoja pysyy hyvin kentän laidalla.

Molemmilla joukkueilla on kentällä 11 pelaajaa. Joukkue, jolla on pallo hallussaan, on nimeltään hyökkäys ja toinen joukkue vastaavasti puolustus. Hyökkäyksen tehtävänä on kuljettaa pallo heittäen tai juosten vastustajan maalialueelle, ja puolustuksen tehtävänä on estää hyökkäystä. Joukkueet vaihtavat rooleja useaan kertaan pelin aikana, ja se joka pelin lopussa on kerännyt eniten pisteitä, voittaa ottelun.

Kenttä on merkitty 10 jaardin välein ja molemmissä päädyissä sijaitsevat maalialueet.
Kenttä on merkitty 10 jaardin välein ja molemmissä päädyissä sijaitsevat maalialueet. (Kuva Fotolia)

Hyökkäävällä joukkueella on aina 4 yritystä edetä 10 jaardin matka. Jos joukkue onnistuu, saa se uudet 4 yritystä. Hyökkäys voi edetä pallon kanssa kahdella tavalla, juosten ja heittäen, tai se voi viimeisellä yrityksellä luopua pallosta vapaaehtoisesti lentopotkulla.

Amerikkalaisessa jalkapallossa on neljä tapaa hankkia pisteitä. Touchdown (6 pistettä) syntyy kun hyökkääjä tai puolustaja vie pallon vastustajan maalialueelle. Potkumaali (3 pistettä) syntyy kun pallo potkaistaan läpi maalihaarukasta. Safety eli oma maali (2 pistettä) syntyy kun pallonkantaja taklataan omalla maalialueella. Touchdownin jälkeen joukkue saa lisäpisteyrityksen. Jos yritys potkaistaan se tuottaa 1 pisteen, jos se heitetään tai juostaan, siitä saa 2 pistettä.

Rangaistuksia amerikkalaisessa jalkapallossa on kolmen tasoisia: 5, 10 ja 15 jaardia. Kun kentällä tapahtuu jokin rike, heittävät tuomarit kentälle keltaisen liinan merkiksi tapahtuneesta virheestä. Palloa siirretään rangaistuksen verran kohti rikkoneen joukkueen maalialuetta.

Amerikkalaisessa jalkapallossa kenttä on 100 jaardia pitkä ja sen pinnassa on erilaisia merkintöjä, joiden tarkoituksena on helpottaa pelin seuraamista ja tuomareiden työskentelyä. Kentän molemmissa päissä ovat maalialueet.

Peli on jaettu neljään 12 minuuttia kestävään neljännekseen. Peliaika menee poikki epäonnistuneen heiton tai sivurajan ylityksen seurauksena, ja lähtee uudestaan käyntiin tuomarin vihellyksestä.

Lähde SAJL

Kommentoi Facebookissa