Superlukija voitti ensimmäisen Kodiksamia Junior -palkinnon – ”Iida on luokan ahkerin lukija”

Palkinnon perustaja Heli Laaksonen lahjoittaa voittajalle stipendin.

Palkinnon perustaja Heli Laaksonen lahjoittaa voittajalle stipendin. (Kuva Miikka Lappalainen)

Raadin vakuutti tiedonhaluinen asenne lukemiseen, joka heijastuu myös intoon kirjoittaa itse.

LUKEMINEN Porilainen superlukija Iida Strander on voittanut historian ensimmäisen Kodiksamia Junior -palkinnon. Kirjallisuuspalkinto Kodiksamian juhlavuonna 2020 julistettiin ensi kertaa hakuun palkinto, joka ojennettaisiin erinomaiselle, 6–12-vuotiaalle satakuntalaiselle lukemisen harrastajalle, jonka opettaja saisi kisaan ilmoittaa.

Palkinnon perustaja Heli Laaksonen lahjoittaa lapselle 100 euron stipendin ja voittajan luokan jokaiselle oppilaalle Laaksosen kirjoittaman, Elina Warstan kuvittaman Aapine-aakkosrunokirjan. Kisassa jaettiin myös kunniamainintoja. Raadissa oli mukana Laaksosen lisäksi Väinö Riikkilä -seuran hallitus.

Superlukijaa etsineen Kodiksamia-raadin vakuutti valinnastaan sekin, että Uusikoiviston koulun toisluokkalaisen Iida Stranderin monipuolinen ja tiedonhaluinen asenne lukemiseen heijastuu myös intoon kirjoittaa itse. Kirjailijat ovat aina syntyneet lukemalla.

– Iida on luokan ahkerin lukija. Lukuharrastus näkyy myös siinä, että Iida kirjoittaa sujuvasti tarinoita. Tällä hetkellä kirjoitamme luokassa omia jatkokertomuksia tai kirjoja niin kuin oppilaat sanovat. Oppilaat ovat valinneet omat päähenkilöt ja viikoittain kirjoitamme lisää. Iidan kirjassa seikkailevat Äiti- ja isäpupu ja kaksi pupulasta, Iidan opettaja, Teija Koivuluoma, kertoi ehdokkaasta.

Voittajan luokan jokainen oppilas saa Heli Laaksosen kirjoittaman ja Elina Warstan kuvittaman Aapine-aakkosrunokirjan.
Voittajan luokan jokainen oppilas saa Heli Laaksosen kirjoittaman ja Elina Warstan kuvittaman Aapine-aakkosrunokirjan. (Kuva Kodiksamia)

Iida oli liittänyt ehdotukseen myös oman kirjeensä, joka kuuluu lyhennettynä näin:

”Olen kohta 9-vuotias Iida ja tykkään paljon lukemisesta. Olen lukenut melkein kaikki luokan kirjat joten välillä tulee mieleen, että mitä oikein voisi lukea. Onneksi on kirjasto. Minä ja minun kaveri sovittiin viime kesänä omasta lukuhaasteesta. Minä hain kirjastosta kirjan kaverille ja kaverini haki minulle. Se oli kivaa. Minua kiinnostaa romaanien ja lastenkirjojen lisäksi myös mitä maailmalla ja Suomessa tapahtuu.”

Satakuntalaisia opettajia yllytettiin ilmiantamaan innokkaita lukuharrastajia ja mukaan ilmoitettiinkin lapsia kymmenestä eri koulusta. Opettajien lähettämät kuvailut lasten lukuharrastuksesta ja heidän perustelunsa voittajiksi olivat kohottavaa luettavaa, jopa runollisia.

Lämmöllä kirjoitetut kuvaukset paljastavat myös sen suuren ja kekseliään työn, jota koulun arjessa tehdään lukutaidon eteen. Ehdokkaita ilmoittaneille kouluille lähetetään yllätyslukupaketti.

Palkitsemistilaisuus on Raumalla Väinö Riikkilä -seuran lukemisen timanttijuhlissa toukokuussa 2021, mikäli ne voidaan järjestää. Kodiksamia Junior -kisa on kertaluontoinen, mutta mikäli se onnistuu ja innostaa, voidaan palkitsemista jatkaa tulevinakin vuosina, vieläpä valtakunnallisesti.

Kodiksamia Juniorin tavoitteena on muistuttaa lukemisharrastuksen hohdokkuudesta, lukutaidon tärkeydestä – ja nostaa valokeilaan lukevia lapsia.

Lue myös: Lukutaito on kansalaistaito – yli 100 digilehteä on kaikille auki teemaviikon ajan

Kunniamaininnat jaettiin seuraaville oppilaille:

Euran Hinnerjoen koulu: Kaisa Heikkilä

Euran Kauttuan koulu: Victoria Heinonen

Euran Kirkonkylän koulu: Benjamin Mäntysaari

Eurajoen Sydänmaan koulu: Iiris Sundholm, Anni-Lotta Uotila

Harjavallan Pirkkalan koulu: Niklas Ketonen

Porin Uudenkoiviston koulu: Fruzsina Hajdu, Erika Puistovaara, Emma-Liisa Latva, Justus Riikonen, Milla Leinonen

Rauman Lapin koulu: Ester Halminen, Ester Lähdemäki, Mila Saarinen, Miisa Mäkilä, Aarne Tuominen, Leevi Tapala

Rauman freinetkoulu: Topias Koski, Lilja Tuomenkoski

Rauman Pohjoiskehän koulu: Emil Kokkala

Säkylän Köyliön Lallin koulu: Aada Kaukinen

Kommentoi Facebookissa