Suruliputus varusmiesten vakavan onnettomuuden johdosta – ”Matkan päättyminen monen kuolemaan on todellinen tragedia”

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Toni Sohonen sekä päivystävä palomestari Ari Kujala selostivat surullisina pelastustehtävää.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Toni Sohonen sekä päivystävä palomestari Ari Kujala selostivat surullisina pelastustehtävää. (Kuva Kari Kallonen)

Tasoristeysonnettomuudessa kuoli neljä, maastokuorma-auton kuljettaja loukkaantui vakavasti.

ONNETTOMUUS Tänään aamulla kello kahdeksan Raaseporissa tapahtuneesta puolustusvoimien maastokuorma-auton sekä kiskobussin välisestä tasoristeysonnettomuudesta on tiedotettu surullisissa merkeissä.

Tiedotustilaisuudessa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päällikkö Toni Sohonen kertoi hälytyksen tulleen minuuttia yli kahdeksan, vuoronvaihdon aikaan. Pelastuslaitos oli paikalla kymmenessä minuutissa. Päivystävä palomestari Ari Kujala totesi pian selvinneen, että päätehtävä oli uhrien auttaminen.

– Keli oli huono, oli lumisadetta ja sohjoinen tie, Kujala kuvaili.

Uudenmaan prikaatin pioneerikomppanian varusmiehet olivat parhaillaan suorittamassa yli yön kestävää harjoitusta, ja siirtymässä kohti Syndalenin harjoitusaluetta. Kuljettajilla on tarkkaan määrätyt lepoajat, joita noudatetaan harjoituksissa. Kuorma-auton kuljettaja loukkaantui turmassa vakavasti.

Kiskobussi kulki Tammisaaresta Hangon suuntaan. Puolustusvoimien ajoneuvoja oli paikalla kaksi. Onnettomuusajoneuvossa oli kahdeksan henkeä ja maastokuorma-auto on varustettu sekä turvaistuimilla että turvakaarilla, mutta junan murskaava voima oli liikaa.

Onnettomuustutkintakeskuksen viestintäpäällikkö Sakari Lauriala kertoi, että syitä onnettomuuteen on toistaiseksi mahdotonta sanoa, mutta yleisesti tasoristeysten turvallisuus ei ole Suomessa hyvällä tasolla.

Tragediassa menehtyi kolme varusmiestä ja yksi junan matkustaja. Seitsemän lievemmin loukkaantunutta on hoidettavana Raaseporin sairaalassa, neljä vakavammin loukkaantunutta mutta vakaassa tilassa olevaa Helsingissä Töölön sairaalassa.

Tapahtuma on koskettanut myös Suomen korkeinta johtoa. Presidentti Sauli Niinistö on esittänyt surunvalittelunsa.

”Nuoret varusmiehet olivat liikkeellä isänmaan puolesta. Matkan päättyminen monen kuolemaan ja monen vakavaan loukkaantumiseen on todellinen tragedia. Otan osaa kuorma-autossa ja junassa surmansa saaneiden uhrien omaisten ja läheisten suureen suruun. Toivon loukkaantuneille voimia selvitä onnettomuudesta. Ajatukseni ovat myös Uudenmaan prikaatin varusmiesten ja henkilökunnan luona.”

Myös puolustusministeri Jussi Niinistö esitti osanottonsa ja määräsi puolustushallinnolle suruliputuksen.

”Olen suurta surua tuntien ottanut vastaan tiedon Uudenmaan prikaatin onnettomuudesta, jossa menehtyi useita palveluksessa olleita varusmiehiä. Ilmaisen syvän osanottoni heidän läheisilleen.

Yleinen asevelvollisuus on Suomen puolustuksen kivijalka.  Isänmaan palveluksessa olleiden varusmiesten menehtyminen on erittäin raskasta meille kaikille.

Olen ohjeistanut suruliputuksen alkavaksi tänään kello 12 kaikissa puolustushallinnon toimipisteissä.”

Puolustusvoimat julkisti menehtyneiden varusmiesten nimet illalla.

Henrik Holmbäck, Kokkola

Ossian Jaakkola, Vantaa

Kristoffer Lindfors, Pedersöre.

Nimien julkaisemisesta on sovittu varusmiesten omaisten kanssa. Puolustusvoimat ottaa osaa omaisten suruun.

Varusmiehiä koskenut suuronnettomuus tapahtui viimeksi vuonna 1991, kun Taipalsaaressa seitsemän Karjalan prikaatin varusmiestä hukkui BTR-60 -miehistönkuljetusvaunun upotessa. Syndalenin harjoitusalueella kuoli 16.12.2015 upseerioppilas vahingonlaukaukseen yöammunnan harjoituksessa.

  • Päivän Lehti kertoi onnettomuudesta aikaisemmin tässä. EDIT: Varusmiesten nimet lisätty klo 21.00.

Kommentoi Facebookissa