Surullisen kuuluisa Qatar haluaa nyt kesäolympiakisat

Qatar järjestää jalkapallon MM-turnauksen 2022

Qatar järjestää jalkapallon MM-turnauksen 2022. (Kuva AOP)

Myöntääkö Kansainvälinen Olympiakomitea vuoden 2032 kesäolympiakisat Qatarille?

OLYMPIALAISET Tokion olympiakisojen järjestäminen 2021 on yhä epävarmaa. Kisajärjestäjät ovat antaneet ymmärtää, ettei kisoja voida järjestää, jos koronarokotetta ei ole ensi kesään mennessä kehitetty.

Järjestelyt Tokiossa kuitenkin jatkuvat. Olympialaisten kohtaloa jännitetään kaikessa epävarmuudessa ensi vuoteen saakka.

Tilanne on koominenkin, sillä samaan aikaan spekuloidaan jo vuoden 2032 kesäolympiakisojen järjestäjästä. Kesäolympiakisat on paisunut melkoiseksi mammuttitapahtumaksi, jonka budjetti on vähintään kymmenen miljardia euroa, ja Tokiossa koronapandemia vain kasvattaa budjettia. Epävarmuustekijöitä moisessa mammuttitapahtumassa riittää, mutta halukkaita kisajärjestäjiä löytyy yhä.

Surullisen kuuluisa urheilutapahtumien järjestäjä Qatar on ilmoittanut hakevansa 2032 olympialaisia maan pääkaupunkiin Dohaan. Rahaa Qatarissa kyllä riittää. Qatar testaakin kisahaullaan Kansainvälisen Olympiakomitean KOK:n moraalia.

Viime vuonna Qatarissa järjestettiin yleisurheilun MM-kisat. Tapahtuma oli melkoinen farssi. Yhtä kisapäivää lukuun ottamatta, jolloin Qatarin korkeushyppytähti Mutaz Essa Barshim voitti kultaa, olivat katsomot lähes tyhjinä. Yleisöksi tuotiin sotilaita ja siirtotyöläisiä, joita kiellettiin poistumasta paikalta.

Vaikka yleisurheilun MM-kisat järjestettiin syys-lokakuussa, oli Dohassa niin kuuma, että maratonjuoksut ja kävelyt piti järjestää keskellä yötä. Olosuhteet olivat kilpailijoille silti epäinhimilliset, jopa hengenvaaralliset. Suomen maratoonari Alisa Vainio joutui tiputuksen.

Juttuvinkki: Absurdeista olympiakisoista 40 vuotta – Urho Kekkonenkin oli mukana

Marras-joulukuussa 2022 Qatarissa on määrä järjestää jalkapallon MM-kisat. Kisansa Qatar sai Kansainvälisen Jalkapalloliiton FIFA:n korruptoituneen organisaation myötävaikutuksella.

Jalkapallostadioneita Qatarissa on rakennettu orjatyövoimalla. Uusiokäyttöä stadioneille ei löydy paljoakaan, mutta FIFA on jatkanut vuodesta toiseen mantraansa kestävästä kehityksestä.

Myös KOK julistaa kestävän kehityksen mantraansa. Jos se myöntää 2032 olympiakisat Qatarille, voidaan kestävän kehityksen ohjelma vetää vessasta alas.

Qatarin järjestämillä yleisurheilun MM-kisoilla ja jalkapallon MM-kisoille on jo niin negatiinen maine, että kisajärjestäjästä päättäessään KOK:n uskoisi toimivan järkevästi. KOK:n onni onkin, että muitakin järjestäjäehdokkaita vielä löytyy. Kiinan Shanghai, Intian Mumbai, Indonesian Jakarta ja Australian Queenslandin provinssi ovat kaikki kiinnostuneita kesäolympialaisista.

Doha saanee kisat vain siinä tapauksessa, jos muita hakijoita ei ole. KOK varmasti pyrkii pitämään Aasian miljoonakaupungit kisahakuprosessissa mukana.

Muutama vuosi sitten hakijoita kesäolympialaisille oli todella vähän. Vuonna 2024 kesäolympiakisat järjestetään Pariisissa ja vuonna 2028 kisaisäntänä toimii Los Angeles. Kisaisännyydet myönnettiin 2017 samaan aikaan, koska muita hakijoita ei ollut.

Talviolympiakisat järjestetään seuraavan kerran 2022 Kiinassa Pekingissä ja Zhangjiakoussa. Italia järjestää talviolympialaiset 2026 Milanon ja Cortinan ollessa kisojen päänäyttämöinä. Näilläkin kisoilla oli lopulta vain neljä hakijaa Kiinan päihitettyä vuonna 2015 Kazakstanin ja Italian vuonna 2019 Ruotsin, joka haki kisoja Tukholmaan.

Vuoden 2030 talviolympialaisista ovat kiinnostuneita Japanin Sapporo, Yhdysvaltain Salt Lake City ja Espanjan Barcelona, joka järjestäisi lumilajit vuoristossa Pyreneillä. Keskustelu Lahdessa ja Helsingissä järjestettävistä olympialaisista on toistaiseksi tyrehtynyt.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Dopingilla rakennettu urheilumahti romahti 30 vuotta sitten – maailmanennätyksiä yhä voimassa

Kommentoi Facebookissa