Susijengin taso ei riittänyt – vastustajat liian pitkiä ja taitavia

Suomen Susijengi taistelee paikasta koripallon 2022 EM-turnaukseen

Suomen Susijengi saavutti paikan koripallon 2022 EM-turnaukseen. (Kuva AOP)

Georgia voitti Suomen Susijengin koripallon EM-karsintaottelussa pistein 91-85. Georgian joukkue oli Suomen joukkuetta kookkaampi ja se oli myös yksilötaidossa suomalaisia edellä.

KORIPALLO Suomen miesten koripallomaajoukkue Susijengi hävisi Espoon Metro-areenalla tyhjille katsomoille pelatussa EM-karsintaottelussa lauantaina Georgialle koriluvuin 85-91. Suomi johti ottelua vielä viimeisen neljänneksen puolivälissä, mutta isoimpien Susijengi-pelaajien virhetilin täyttyminen johti armotta tappioon.

Suomi ei lähtenyt otteluun suosikkina. Lauri Markkanen ei saanut pelilupaa NBA:sta ja Petteri Koponen joutui sivuun koronakaranteenin takia. Jos Markkanen ja Koponen olisivat saaneet pelata, olisi Georgia-pelin tulos voinut olla aivan toinen.

Georgian jättikokoiset huippupelaajat, 216-senttinen Giorgi Shermandini sekä 208-senttinen Tornike Shengelia olivat suomalaisille liian kovia vastustajia. Kun Suomen kookkaimmasta osastosta Daniel Dolenc, Alexander Madsen ja Matti Nuutinen saivat virhetilinsä täyteen useampaa minuuttia ennen pelin päätöstä, oli ottelu käytännössä ratkaistu. Suomen käytettävissä olleella pelaajaosastolla ei ollut riittävästi kokoa Georgian jättien pysäyttämiseen.

– Georgia ansaitsi voittonsa. Lopullinen ero tuli ison pään virhevaikeuksissa, Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann summasi lehdistötilaisuudessa.

Georgia ratkaisi ottelun ennen kaikkea paremmalla yksilötaidollaan. Suomen kaukoheittovoimassa Sasu Salin oli jälleen elementissään, mutta sekään ei lopulta riittänyt. Fyysistä korinalusvoimaa Suomella ei ollut käytettävissä olleella pelaajaosastolla riittävästi.

Riittävän taitavien sentteriosaston pelaajien puute on ollut Suomella viime vuosina selkeä ongelma. Kaikki parhaat pelaajat, kuten esimerkiksi Markkanen, eivät pääse koripallopoliittisten asioiden takia EM-karsintoihin mukaan, eikä Suomella ole käytössään riittävän laajaa pelaajamassaa, kuten suuremmilla koripallomailla.

Juttuvinkki: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Georgia-ottelussa nähtiin paljon alisuorituksia. Kokeneemmasta kaartista Shawn Huff sekä Jamar Wilson todistivat olevansa auttamatta taantuneet parhaiden vuosiensa tasosta. Sekin näkyi lopputuloksessa.

Suomen joukkueen onnistujiin lukeutui 21-vuotias merkittävä lupaus Elias Valtonen. Hän pelasi kovalla itseluottamuksella ja osoitti parantaneensa tasoaan viime aikoina huomattavasti.

– Georgian ”runit” tuli meidän kannalta vääriin paikkoihin. Niissä tilanteissa, missä olisi pitänyt pystyä pysäyttämään vastustaja, he pistivät vaan lisää pökköä pesään, harmitteli Valtonen Koripalloliiton tiedotteessa.

Suomelle lauantai oli synkkä siinäkin mielessä, että Sveitsi onnistui ottamaan Serbiasta yllätysvoiton. Tämä tarkoittaa, että Sveitsin ottaessa lisää yllätysvoittoja, ei Suomen kisapaikka välttämättä olekaan varma.

Maanantaina Suomi pelaa Serbiaa vastaan. Voitto olisi Susijengiltä käytettävissä olevan pelaajamateriaalin perusteella valtava yllätys.

– Serbia on Sveitsi-tappionsa jälkeen varmasti aika ärtynyt ja aggressiivinen vastustaja. Nyt pyritään palautumaan tästä matsista ja valmistautumaan mahdollisimman hyvin seuraavaan. Karsinnat on vasta puolessavälissä, Sasu Salin kommentoi.

Georgia jatkaa lohkon kärjessä puhtaalla pelillä. Karsintasysteemin hölmöydestä kertoo, että Georgia pääsee EM-kisoihin joka tapauksessa, koska toimii 2022 yhtenä EM-kisojen alkulohkoisännistä. Serbia, Sveitsi ja Suomi ratkovat kahden kisapaikan kohtalon.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jan Vapaavuori valittiin Olympiakomitean puheenjohtajaksi – mihin hän tehtävässä pyrkii?

Kommentoi Facebookissa