Sveitsi tiputti Ranskan – edellisten MM-kisojen sankari mokasi rankkarikisassa

Hallitseva maailmanmestari Ranska putosi EM-kisoissa neljännesvälierissä hävittyään Sveitsille rankkarikilpailussa. (Kuva Denis Doyle / UEFA)

Hallitseva maailmanmestari Ranska putosi EM-kisoissa neljännesvälierissä hävittyään Sveitsille rankkarikilpailussa. (Kuva Denis Doyle/ UEFA)

Sveitsi nurjesi hallitsevan maailmanmestarin Ranskan EM-kisojen neljännesvälieräottelussa. Peli päättyi Sveitsin 4-3 -voittoon rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

JALKAPALLO Sveitsi eteni jalkapallon EM-kisojen puolivälieriin voitettuaan Ranskan rangaistuspotkukilpailussa. Varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen tilanne oli ollut 3-3.

Ensimmäisen puoliajan jälkeen Sveitsi oli johtanut 1-0, mutta Ranska nousi toisella puoliajalla 3-1 -johtoon. Sveitsi ei silti menettänyt uskoaan.

– Sanoin jo aiemmin, että tämä joukkue ansaitsee enemmän, ja tänään tämä joukkue teki historiaa. Voimme olla ylpeitä. Saavutimme jotain, jota on vaikea kuvailla sanoiksi, kommentoi Sveitsin pelaaja Granit Xhaka.

Harva uskoi, että Sveitsi enää nousisi, kun Karim Benzema teki Ranskalle kaksi maalia muutamassa minuutissa. Sitä ennen Sveitsi oli epäonnistunut rangaistuspotkussa.

– Pelasimme täydellisen ensimmäisen puoliajan ja hyvän toisen puoliajan. Epäonnistuneen rankkarin jälkeen saimme kuin läpsäisyn kasvoille. Mutta nousimme siitä. On vaikea kuvailla tätä peliä sanoiksi, Xhaka sanoi.

Xhaka totesi, että Sveitsi uskoi koko ajan voittoon.

– Olimme parempi joukkue ja halusimme voittaa jo jatkoajalla. Maalivahtimme torjui rankkarikisassa ja se toi voiton.

Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps korosti, että vastassa oli todella hyvä joukkue.

– Ei ollut helppoa. Tänään pelasimme vahvaa Sveitsin joukkuetta vastaan. He laittoivat meidät koville ensimmäisellä puoliajalla. Toisella puoliajalla siirryimme johtoon, mutta menetimme johtomme. Rankkarikisassa voi mennä miten tahansa. Nyt ei mennyt meidän eduksemme. Olemme kaikki pettyneitä, Deschamps sanoi.

Deschamps kertasi Ranskan hyviä hetkiä ottelusta, mutta ei niitä huonompia hetkiä.

– Sveitsi oli vahva ja loi meille ongelmia. He sopeutuivat hyvin systeemiimme. Yritin muuttaa systeemiämme. Pelaajat tekivät hyvää työtä ja 3-1 -tilanteessa näytti hyvältä. Tiedättekin, mitä sitten tapahtui.

Deschamps ei kuitenkaan kiistänyt, etteikö Ranska olisi tehnyt virheitä. Sveitsi pystyi helposti murtamaan Ranskan puolustusta.

– Normaalisti Ranska on varmempi puolustuksessa. Sveitsi teki kaksi maalia ja se johtui siitä, että teimme virheitä puolustuksessa. Olisi ollut tärkeää, että olisimme hallinneet peliä, kun olimme 3-1 -johtoasemassa.

Vuoden 2018 MM-kisojen sankari Kylian Mbappe oli EM-kisoissa niin sanottu antisankari. Hän ei tehnyt maaleja ja Ranskan urakka päättyi siihen, että Sommer torjui Mbappen laukauksen rangaistuspotkukilpailussa.

Deschamps korosti, ettei Mbappea voi syyttää Ranskan tappiosta.

– Kylian ei tehnyt maalia, mutta oli ratkaiseva monissa tilanteissa. Hän epäonnistui rankkarissa, mutta kukaan ei ole hänelle vihainen. Nyt sattuu tietysti ja on paljon surua. Mutta pelissä oli paljon hyviä asioita, vaikkea kaikkea emme tehneet hyvin.

Taktisia päätöksiään Deschamps ei näyttänyt katuvan.

– Olisimme voineet tehdä asiat paremminkin pelin alussa, mutta teimme asioita myös vastustajan kannalta ja taktiikan pitää olla sen suhteen sopiva. Mutta meillä oli paljon hienojakin hetkiä tässä turnauksessa. Joukkue oli yhtenäinen joukkue tappionkin jälkeen.

Deschamps oli hyvin pettynyt, mutta antoi ironisenkin kommentin. Urheilujoukkueita ylistetään, kun ne voittavat ja tappion hetkillähän kritiikkiä riittää valmentajan saadessa kritiikkiä niskoilleen.

– Tämä turnaus ei ollut niin hyvä. Joudumme lähtemään kotiin. Se sattuu. Kun Ranska voittaa, olemme maailman paras joukkue, ja kun häviämme, otan vastuun. Otankin vastuun.

Ranska oli edellisen kerran karsiutunut arvoturnauksen puolivälieristä MM-kisoissa 2010. Silloin Ranska hyytyi alkulohkoon.

Vuoden 2012 EM- ja 2014 MM-kisoissa Ranska selviytyi puolivälieriin. 2016 Ranska saavutti EM-hopeaa ja 2018 siis MM-kultaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Uskomaton ottelu – Espanja ja Kroatia tarjosivat kahdeksan maalia

Kommentoi Facebookissa