Kansliatoimikunta esittää Tytti Yli-Viikarin erottamista – eduskunta päättää asiasta

Luottamus Tytti Yli-Viikarin edellytyksiin toimia Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana on romahtanut.

Luottamus Tytti Yli-Viikarin edellytyksiin toimia Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana on romahtanut. (Kuva VTV)

Pääjohtaja ei voi väistää omaa vastuutaan vierittämällä syytä alaisilleen.

TARKASTUSVIRASTO Eduskunnan kansliatoimikunta esittää Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomista. Kansliatoimikunnan lausunnossa ohjataan eduskuntaa äänestämään Yli-Viikarin asemasta.

– Oli epäselvyyttä, mikä taho laittaa irtisanomisasian vireille. Aukko lainsäädännössä pitäisi selvittää. Työhön ryhdytään heti eduskunnan syyskauden alettua, eduskunnan pääsihteeri Marja-Leena Paavola totesi tiedotustilaisuudessa.

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on ollut julkisen kohun keskellä viime syksystä alkaen. Yli-Viikarilla on muun muassa ollut suurimmat matkakustannukset valtion 55 viraston johtajista. Matkakulut viimeiseltä viideltä vuodelta 2016–2020 ovat olleet yhteensä 187 369,24 euroa.

Pääjohtajan virkamatkoista kertyneitä Finnair Plus -pisteitä ei ole myöskään hyödynnetty virkamatkojen yhteydessä. Lisäksi viime vuosien aikana valtio on maksanut tuhansia euroja Yli-Viikarin kauneudenhoitokustannuksista.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen sanoo, että päätös esittää irtisanomista oli kokonaisharkinnan tulos.

– Julkinen paine ei ole vaikuttanut kansliatoimikunnan päätökseen. Asiaa on käsitelty asiantuntijalausuntojen ja mietintöjen pohjalta, Vehviläinen kommentoi.

– Luottamus Tytti Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana on kokonaisuutena arvioiden hänen toimintansa johdosta romahtanut. Näin ollen hänen ei ole mahdollista jatkaa tehtävässään

Tytti Yli-Viikari ei ole selvittänyt Finnair-pisteidensä käyttöä kansliatoimikunnalle eikä tarkastusvaliokunnalle. Vehviläisen mukaan pääjohtaja ei voi myöskään väistää omaa vastuutaan vierittämällä syytä alaisilleen. Kansliatoimikunta oli päätöksessään yksimielinen.

Yli-Viikari on kiistänyt kaikki syytökset. Mahdollisesta irtisanomisesta päätetään eduskunnassa jo keskiviikkona. Yli-Viikari voisi periaatteessa palata niin sanottuun pakastevirkaansa VTV:n ylijohtajaksi.

Lue myös: Eduskunnan tarkastusvaliokunta Tytti Yli-Viikarista – ”Pääjohtajan toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta”

Kommentoi Facebookissa