Uskomaton ottelu – Espanja ja Kroatia tarjosivat kahdeksan maalia

Espanja voitti Kroatian sekavassa neljännesvälieräottelussa jatkoajan jälkeen 5-3 (Kuva Martin Rose / UEFA)

Espanja voitti Kroatian sekavassa neljännesvälieräottelussa jatkoajan jälkeen 5-3. (Kuva Martin Rose/ UEFA)

Espanja menetti 3-1 -johtoasemansa Kroatiaa vastaan, mutta voitti jatkoajan jälkeen 5-3.

JALKAPALLO Espanja voitti EM-futiksen neljännesvälieräottelussa Kroatian erikoisten vaiheiden jälkeen maalein 5-3. Ottelu eteni 3-3 -numeroissa jatkoajalle Espanjan johdettua ensin 3-1.

Espanjan päävalmentajan Luis Enriquen mukaan pelisuunnitelma toimi hyvin ensimmäiset 80 minuuttia ja jatkoajalla. Varsinaisen peliajan lopulla Espanja oli kuitenkin helisemässä.

– Ainoa virhe, jonka teimme tässä pelissä, olivat varsinaisen peliajan kymmenen viimeistä minuuttia, kun johdimme 3-1. Olisi pitänyt pelata samalla lailla kuin sitä ennen. Onneksi saimme uuden mahdollisuuden ja voitimme 5-3, Luis Enrique sanoi.

Urheilun kliseisiin kuuluu sanonta ”virheistä oppii”. Sitä mantraa toisti Luis Enrique.

– Kun johtaa 3-1 kymmenen minuuttia ja menettää johtoasemansa, oppii siitä. Emme pelanneet hyvin. Täytyy estää vastustajaa saamasta palloa. Kenties tällaiset virheet eivät ole vältettävissä, kun tällaisesta ei ole kokemusta. Mutta olen iloinen, että voitimme pelin jatkoajalla, Luis Enrique sanoi.

Espanjan maalivahti Unai Simon mokasi pahasti ja lahjoitti Kroatialle 1-0 -johtomaalin. Pedri syötti Simonille, joka ei saanut palloa haltuunsa.

– Virheet ovat osa jalkapalloa. En ole koskaan pelaajaa urallani, joka ei ole tehnyt virheitä. Unai Simon keskittyi virheensä jälkeen pelinsä. Se oli tietysti selvä virhe, mutta hän otti sen jälkeen upeita torjuntoja ja pelasi sillä tavalla, kuin tarvitsimme. Hän osoitti olevansa ammattilainen, totesi Luis Enrique maalivahdistaan.

Turnauksen aikana kritiikkiä niskoilleen saanut Alvaro Morata teki jatkoajalla komean maalin, joka jäi myös voittomaaliksi.

– Olen puhunut tästä kuukausia. Emme keskity pelaajaan, joka tekee pelkästään maaleja. Hän auttaa joukkuetta monella osa-alueella ja on todella tärkeä Espanjan maajoukkueelle, Luis Enrique kehui Morataa.

Ennen jatkoaikaa Luis Enriquella oli tarjolla joukkueelleen positiivinen viesti, vaikka kahden maalin johtoasema oli juuri mokattu,

– Tämä oli vaikea peli, koska päästimme maalin, vaikka Kroatia ei rakentanut yhtään paikkaa. Mutta loimme paikkoja ja pystyimme nousemaan johtoasemaan. Mutta meni hulluksi 80 minuutin jälkeen. Puhuimme ennen jatkoaikaa, että molemmat joukkueet ovat väsyneitä, mutta jalkapallon pelaaminen on hauskaa.

Molempien joukkueiden fanit saivat Luis Enriquelta kiitokset.

– Oli hienoa, että fanit nousivat seisomaan jatkoajan viiden viimeisen minuutin aikana ja taputtamaan. Se oli kunnianosoitus molemmille joukkueille esityksistä.

Espanja pelaa puolivälieräottelussa perjantaina. Luis Enriquen mukaan joukkueessa ei ole loukkaantumisia.

– Tämä oli korkean intensiteetin peli. Toisilla oli lihaskramppeja. Kaikki joukkueemme pelaajista ovat valmiita avauskokoonpanoon. Kaikki ovat varmasti terveitä puolivälierään. Päätämme myöhemmin, ketkä pääsevät avaukseen.

Luis Enrique kehuu joukkuehenkeä. Kaikki laittavat hänen mukaansa Espanjan puolesta kaiken likoon, kuten jatkoajalla Kroatiaa vastaan oli nähtävissäkin.

– Olemme olleet tässä turnauksessa jo monessa mukana. Haluamme parantaa. Joukkue on sitoutunut ja haluaa pelata hyvin. Tämä joukkue on koottu pelaajista, jotka eivät ole pelkästään ammattilaisia ja vaan edustavat ylpeinä Espanjaa.

Kroatia päästi helppoja maaleja

Kroatian päävalmentaja Zlatko Dalic oli harmissaan, että niin paljon maaleja meni omiin. Hän tosin jätti mainitsematta, että Espanja lahjoitti Kroatialle 1-0 -johtomaalin tökeröllä omalla maalillaan.

– Meillä meni paljon energiaa ensimmäisellä puoliajalla. Espanja ei käyttänyt paikkojaan. Teimme kolme virhettä, joista Espanja rankaisi. Sellaisiin virheisiin ei olisi varaa Espanjan kaltaista joukkuetta vastaan, Dalic sanoi.

Dalicille jäi jossiteltavaa. Olihan Kroatialla paikkoja jatkoajan alussa 4-3 -johtomaaliin.

– Meidän olisi pitänyt tehdä maali jatkoajalla. Se olisi muuttanut pelin kulkua ja olisimme voineet voittaa, hän sanoi.

Ottelu oli todella erikoinen, kuten 5-3 -lukemat osaltaan kertovatkin. Dalicin mukaan Kroatia puolusti hyvin ja se pystyi estämään maalit vaarallisemmista paikoista kuin niistä paikoista, joista Espanja osui.

– Pelaajani pelasivat hyvän pelin, vaikka teimmekin virheitä Espanjan maaleissa. Espanjan monet paikat, jotka olivat vaarallisempia, pystyimme puolustamaan. Jatkoajan lopulla meillä ei ollut enää oikein energiaa juosta.

Dalic painotti, että pettymys on Kroatian leirissä suuri, koska ottelu olisi ollut hänen mielestään voitettavissa.

– Olen tietysti surullinen, koska hävisimme ja olemme ulkona. Sekä pelaajieni että faniemme puolesta. Pääsimme 3-3 -tilanteeseen ja sitten hävisimme.

Kroatia putosi neljännesvälierissä myös edellisessä EM-turnauksessa 2016. Vuoden 2018 MM-kisoissa Kroatia eteni peräti MM-finaaliin asti, jossa hävisi Ranskalle 2-4.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suurta unelmaansa metsästävä Belgia tiputti Portugalin

Kommentoi Facebookissa