Syksy ja vuodenvaihde ovat parisuhteen kriisiaikoja – joka kolmas apua hakevista on mies

Monet soittajista kertovat, etteivät he puhu näistä asioista kenellekään muulle, edes puolisolleen.

Monet soittajista kertovat, etteivät he puhu näistä asioista kenellekään muulle, edes puolisolleen. (Kuva Fotolia)

Pahat kotiriidat saavat yhä useamman miehen soittamaan tukipuhelimeen.

PARISUHDE Alkusyksy ja vuodenvaihde ovat aikoja, jolloin moni parisuhde kriisiytyy. Reilun vuoden palvelleessa Parempi yhteys -tukipuhelimessa tämä näkyy myös piikkinä soittojen määrässä

– Soittajista kolmannes eli 32 prosenttia on ollut miehiä kuluvan vuoden aikana. Monet soittajista kertovat, etteivät he puhu näistä asioista kenellekään muulle, edes puolisolleen. Syyksi ilmoitetaan luottamuspula tai kunnioituksen puute, kertoo projektikoordinaattori Tanja Kallio parisuhdepuhelinta ylläpitävästä Parempi avioliitto ry:stä.

Tukipuhelimen vahvuuksia on se, että sinne voi soittaa täysin anonyymisti, mikä madaltaa yhteydenottokynnystä. Keskimäärin puhelut ovat melko pitkiä, puolesta tunnista puoleentoista. Monille ajatus pariterapiasta on vielä vieras, tai puoliso on haluton lähtemään mukaan.

– Puhelinpalvelulla tavoitamme hyvin myös haja-asutusseuduilla asuvat parit, joille terapia- tai kurssitarjontaan osallistuminen voi pitkien etäisyyksien takia olla vaikeaa. Parhaimmillaan puhelinkeskustelu antaa käytännön työkaluja ongelmien purkamiseen ja herättää toivon, että juuri sillä hetkellä toivottomalta tuntuvaan tilanteeseen on olemassa hyvä ratkaisu.

Osa soittajista on hakenut apua jo monelta luukulta, osalle yhteydenotto on ensimmäinen askel hakea apua arjen haasteisiin. Puheluista käy ilmi, että monissa parisuhteissa peruskommunikaatiotaidoissa on todella isoja haasteita.

– On paljon riitaa, puhumattomuutta, syyttelyä, huutamista ja kykenemättömyyttä käsitellä ristiriitatilanteita. Monet näistä ongelmista olisi ratkaistavissa käytännön taitoja ja pelisääntöjä hiomalla, sanoo Kallio.

Puhelimessa neuvontaa antavat koulutetut avioliittotyöntekijät, ja toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Parempi yhteys -tukipuhelin päivystää kolmena päivänä viikossa, keskiviikosta perjantaihin, ja maksaa paikallisverkkomaksun verran.

Soittaja ei jää puhelun jälkeen yksin, vaan häntä ohjataan eteenpäin kertomalla esimerkiksi tukiparitoiminnasta tai parisuhdekursseista. Parempi avioliitto ry järjestää runsaasti tapahtumia valtakunnallisesti ympäri vuoden, ja vuosittain niihin osallistuu yli 1 350 paria.

Kommentoi Facebookissa