Synnyttäneellä naisella todettiin tuberkuloosi – muiden synnyttäjien ja lasten tartuntariski vähäinen

Muut Naistenklinikalla olleet potilaat tai osastolla mahdollisesti käyneet vierailijat eivät ole tartunnanvaarassa.

Muut Naistenklinikalla olleet potilaat tai osastolla mahdollisesti käyneet vierailijat eivät ole tartunnanvaarassa. (Kuva Fotolia)

Tuberkuloosisuoja sisältyy BCG-rokotteeseen, joka kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

TERVEYS HUS:in Naistenklinikalla helmikuun lopussa synnyttäneen naisen on todettu sairastaneen tartuttavaa keuhkotuberkuloosia. Tartuntariski on kuitenkin arvioitu muiden synnyttäjien ja lasten osalta vähäiseksi, koska altistusaika jäi lyhyeksi. Muut Naistenklinikalla olleet potilaat tai osastolla mahdollisesti käyneet vierailijat eivät ole tartunnanvaarassa.

Tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama infektio, joka tarttuu ilman välityksellä. Tartunta edellyttää pitkäaikaista oleskelua samoissa tiloissa. Noin kolmasosa altistuneista saa tartunnan ja heistä noin joka kymmenes sairastuu tuberkuloosiin. Tavallisin tuberkuloosin muoto on keuhkotuberkuloosi. Sen oireita ovat pitkittyvä, jopa kuukausia kestävä yskä, limainen yskös, laihtuminen ja yleiskunnon heikkeneminen.

Tuberkuloositartuntoja ehkäistään pyrkimällä toteamaan tartunta ja aloittamaan hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tuberkuloosisuoja sisältyy BCG-rokotteeseen, joka kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Suomessa rokote annetaan vain niille vastasyntyneille, joilla on muita huomattavasti suurempi riski sairastua tuberkuloosiin.

Suomessa todetaan vuosittain noin 200 tuberkuloositapausta. Määrä on ollut pitkään laskussa.

Lue myös: Suomalainen tuberkuloosipotilas – iäkäs suomalaissyntyinen tai nuori maahanmuuttaja

Kommentoi Facebookissa