TERVEYS Syöpäsäätiö jakaa ennätykselliset 6,5 miljoonaa apurahoina syöpätutkimukselle. Kolme tutkimusryhmää sai kukin kolmivuotisen suurapurahan laajojen tutkimushankkeiden toteuttamiseksi sekä miesten että naisten yleisimmän syövän voittamiseksi.
Syöpäsäätiö rahoittaa lisäksi miljoonalla eurolla munasarjasyövän tutkimusta Suomen Akatemian ja säätiöiden yhteishankkeessa.
– Syöpäsäätiön vuosittainen apurahaprosessi on tutkijalle erittäin nopea. Se kirittää näin osaltaan tutkimuksen edistysaskelia ja säästää monen tutkijan työaikaa, kuvailee Syöpäsäätiön pääsihteeri Sakari Karjalainen.
Syöpäsäätiö sai viime vuonna lahjoituksia 7,1 miljoonaa euroa. Lahjoitusvaroista suurin osa pystytään jakamaan jo tänä vuonna tutkijoille.
– Lahjoittajamme ovat aivan keskeisessä roolissa siinä, että nämä tutkijat voivat tehdä huippututkimusta syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä hyväksi.
Syöpäsäätiö toimii kokonaan lahjoitusvaroin. Se kasvatti 2017 apurahasummaansa viime vuoteen nähden miljoonalla eurolla. Säätiön rahoitus syöpätutkijoille on merkittävässä roolissa julkisen tutkimusrahoituksen vähennyttyä. Valtion budjetissa terveydenhuoltoalan tutkimukseen kohdennetut määrärahat ovat pienentyneet vuosina 2011–2016 reaalisesti 63 prosenttia.
Professori Anssi Auvisen tutkimusryhmälle Tampereelle myönnettiin Syöpäsäätiön 450 000 euron apuraha eturauhassyövän seulonnan kehittämiseen. Tutkimusryhmän tavoitteena on selvittää, voidaanko eturauhassyövän seulontaa kehittää niin, että päästäisiin eroon PSA-testauksen tuomista turhista syöpädiagnooseista ja näiden seurauksena turhaan elämänlaatua heikentävistä hoidoista. Tällä hetkellä käytössä ei ole luotettavaa seulontamenetelmää eturauhassyövän löytämiseksi.
Professori G. Steven Bovan tutkimusryhmälle Tampereelle myönnettiin Movember-rahaston 300 000 euron apuraha hankkeeseen ”Korkean riskin eturauhassyövän etäpesäkkeiden molekylääriseen jäljittäminen”.
Professori Robert Winqvistin työryhmälle Ouluun myönnettiin 450 000 euron Roosa nauha -apuraha tutkimukseen ”Perinnöllinen alttius rintasyöpään: tekijät, vaikutusmekanismit, tautimallintaminen ja kliininen merkitys”.
Winqvist tutkimusryhmineen pyrkii tunnistamaan uusia ja erityisesti suomalaisessa väestössä tärkeitä rintasyövän synnynnäisiä haittatekijöitä, sekä ymmärtämään näiden solubiologisia vaikutusmekanismeja ja syövän käyttäytymiseen liittyviä erityispiirteitä.
– Rintasyövälle altistavien geenien tunnistaminen auttaa löytämään ne henkilöt, joilla on suurentunut sairastumisriski ja tarjoamaan heille mm. tehostettua syöpäseurantaa. Näin mahdollinen kasvain voidaan löytää aikaisessa vaiheessa, jolloin potilailla on myös parhaat edellytykset selvitä syövästä, kertoo Winqvist.
Syöpäsäätiö myönsi lisäksi Roosa nauha -rahastostaan miljoonan euron rahoituksen Suomen Akatemian Tieteellä terveyteen (TERVA) -tutkimusohjelmaan. Syöpäsäätiön tuki kohdistui akatemiatutkija Liisa Kaupin koordinoimaan munasarjasyöpään liittyvään tutkimukseen.
Syöpäsäätiön apurahaa jaetaan nyt 88 tutkijalle tai tutkimusryhmälle eri syöpien perustutkimukseen, tehostuviin hoitoihin, elämänlaatuun ja syövän ehkäisyyn. Kun mukaan lasketaan keväällä jaetut vuoden 2017 matka-apurahat 70 717 euroa, yhteensä 146 tutkijaa saa tukea Syöpäsäätiöltä. Syöpäsäätiö tukee myös Syöpäjärjestöjen tutkimuslaitoksen, Suomen Syöpärekisterin tutkimustyötä 1 150 000 eurolla.
Kommentoi Facebookissa