Syysmyrsky ryskyi halki Suomen – vahinkoja kaatuneista puista, mökkituhot selviävät viiveellä

Erityisesti Pohjanmaan alueella on kärsitty katkenneista puista.

Myrskyn jäljiltä on kärsitty muun muassa katkenneista puista. (Kuvituskuva Fotolia)

Aila-myrsky aiheutti poikkeuksellisen paljon tuulivahingoista johtuvia pelastustehtäviä.

SYYSMYRSKY Suomeen rantautunut syysmyrsky Aila on kaatanut puita rakennusten ja autojen päälle, irrottanut kattopeltejä ja aiheuttanut sähkökatkoja. Myrsky on iskenyt erityisen kovaa saaristoalueella, mutta vahingot mökeillä, veneissä ja metsässä selviävät vasta viiveellä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman kommentoi STT:lle, että Aila-myrsky vaikuttaa aiheuttaneen tämän vuosituhannen myrskyistä kolmanneksi eniten tuulivahingoista johtuvia pelastustehtäviä. Pelastuslaitoksilla on ollut satoja tehtäviä.

– Myrskytuuli on kaatanut puita talojen ja autojen päälle ja irrottanut myös peltikattoja esimerkiksi maatilarakennuksista. Sähkökatkoja on ollut Pohjanmaalla paljon, joten niistä saattaa tulla jälkikäteen ilmoituksia esimerkiksi sulaneiden pakastimien ja rikkoutuneiden laitteiden takia, sanoo korvausjohtaja Åsa Kronlund LähiTapiola Pohjanmaalta.

Juttuvinkki: Ilmastonmuutoksen vaikutuksia tämäkin – syksyn myrskyt puhaltavat useammin lännen ja lounaan suunnalta

Kronlund arvelee, että myrsky on iskenyt erityisen kovaa saaristoalueelle. Alueyhtiön toiminta-alue kattaa pitkän suikaleen länsirannikkoa. Merialueilla tuuli ylsi puuskissa jopa yli 30 metriin sekunnissa.

– Alueellamme on paljon kesämökkejä ja veneitä, joiden vauriot alkavat selvitä sitä mukaa, kun ihmiset pääsevät niitä katsomaan. Samoin myrskytuulten aiheuttamat vahingot metsissä selviävät viiveellä. Odotamme, että lisää ilmoituksia vahingoista tulee viikonloppuna ja sen jälkeen, sanoo Kronlund.

Aila-myrskyn tuhovoimaa on ennakolta arvioitu lisäävän se, ettei maa ole vielä roudassa ja puissa on yhä lehdet. Tuulella on puissa tarttumapintaa, johon tarttua, eikä pehmeä maa erikseen estä niitä kaatumasta. Puunkaatumisia saattaa aiheuttaa myös poikkeuksellisesti pohjoisen suunnasta puhaltava myrskytuuli.

– Metsävahinkoja vaikuttaa tulleen jonkin verran, mutta kuva niistä tarkentuu vasta ilmoitusten myötä. Kotien pihoilla tuuli on saanut trampoliineja ja muita tavaroita liikkeelle, mikä on aiheuttanut irtaimistovahinkoja, kertoo korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki LähiTapiola Satakunnasta.

Melko paljon puita on kaatunut rakennusten päälle. Jos rakennuksiin tulee vaurioita, on niitä hyvä yrittää suojata. Raivaustöissä on tärkeää muistaa oma turvallisuus.

– Rikkoutuneen kohdan päälle voi levittää esimerkiksi pressun. Tarvittaessa raivausapua kannattaa pyytää ammattilaisilta, sanoo Väinölä-Mäki.

Lue myös: Myrskyn jäljiltä kymmeniä tuhansia sähkökatkoja – katso kartalta missä häiriöt ovat

Miten toimia myrskyvahingon jälkeen?

Valokuvaa vaurioituneet alueet ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.

Otettuasi kuvat, aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Muista oma ja muiden turvallisuus! Pyydä puunraivaukseen tarvittaessa apua ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.

Suojaa vaurioitunut vesikatto pressulla, jotta vesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.

Sähkökatkon sattuessa pidä pakastin suljettuna. Elintarvikkeet säilyvät tällöin vahingoittumattomina useita tunteja.

Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastaa vahinko paikan päällä.

Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta itse ja muista hakea korvauksia vuoden sisällä vahingosta.

Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan.

Kommentoi Facebookissa