Syyssateet uhkana jopa puolelle miljoonalle omakotitalolle – toimiiko kotisi salaojitus?

Syyssateiden aikaan kannattaa kiinnittää huomiota pihan muotoihin.

Syyssateiden aikaan kannattaa kiinnittää huomiota pihan muotoihin. (Kuva Molarum)

Ongelma koskee erityisesti ennen 1990-lukua rakennettuja omakotitaloja.

SALAOJITUS Suomessa on yli puoli miljoonaa omakotitaloa, jotka ovat vailla toimivaa salaojitusta. Ongelma koskee erityisesti ennen 90-lukua rakennettuja omakotitaloja. Vasta vuosituhannen vaihteessa rakennusliikkeet ja urakoitsijat alkoivat rakentaa kestäviä salaojia, kun säädökset tiukentuivat.

Salaojan tehtävä on suojata talon perustuksia kosteudelta. Kosteat perustukset rappeutuvat talon rakenteita ja aiheuttavat homeongelmia.

– Salaojan ongelmat huomaa esimerkiksi kellarin hajusta. Tunkkainen ja kostea ilma kielivät kosteista perustuksista, kertoo salaojituksiin erikoistuneen yrityksen Molarum Salaojat Oy:n asiantuntija Joonas Kumpula.

Liiallinen kosteus aiheuttaa myös sokkelin hilseilyä ja värimuutoksia sen pinnassa. Syyssateiden aikaan kannattaa kiinnittää huomiota pihan muotoihin. Vesi ei saisi kerääntyä mihinkään tiettyyn paikkaan lähellä taloa, vaan sen pitäisi aina valua poispäin talosta.

Ennen 2000-lukua asennetuissa salaojissa on usein puutteita, sillä vasta vuosituhannen vaihteessa salaojituksen rakennusmääräykset tiukentuivat, kertoo Ympäristöministeriön alaisuudessa toimivan Hometalkoot-projektin selvitys.

– Nykyisten säädösten mukaan tehty salaojaremontti kestää jopa 40–50 vuotta, kun salaojaverkoston puhdistuttaa ammattilaisen toimesta 10 vuoden välein, sanoo Kumpula.

Myös omatoimiset tarkistukset tulisi tehdä kerran vuodessa. Joko keväisin kun lumet ovat sulaneet tai syksyllä sademäärien kasvaessa. Siis silloin, kun salaoja on koetuksella.

Lue myös: Aurinkosähkön katsotaan nostavan kiinteistön arvoa – kattoremontin ajoittamista kannattaa pohtia

Näin tarkistat talosi salaojituksen

Käy läpi taloa ympäröivät salaojien tarkastuskaivot. Muista, että salaojakaivot ja sadevesikaivot ovat aina erillään. Älä siis sekoita niitä keskenään.

Veden pinta kaivossa saa olla korkeintaan alimman salaojaputken alareunan korkeudella. Jos vedenpinta on tätä korkeammalla, putkistossa on jokin vialla.

Tyhjennä kaivojen lietepesät, jos ne ovat täynnä.

Tarkista samalla, että sadevesi ohjautuu oikeaan paikkaan joko syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon tai pintakouruja pitkin vähintään kolmen metrin etäisyydelle talosta.

Kommentoi Facebookissa