Ylityöt pysähtyvät monilla työpaikoilla – poliittinen työtaistelu hallituksen lakiesitystä vastaan

Ensi viikolla monessa yrityksessä ei laiteta rukkasia käteen ylitöiden vuoksi.

Ensi viikolla monessa yrityksessä ei laiteta enää rukkasia käteen ylitöiden vuoksi. (Kuva Fotolia)

Hallituksen aikomus heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä tuomitaan työntekijäliitoissa.

YLITYÖKIELTO Teollisuusliitto pysäyttää ylityöt liiton työpaikoilla vastatoimena maan hallituksen työelämää heikentäviä hankkeita kohtaan. Ylityökielto astuu voimaan 17. syyskuuta kello 00.00. Teollisuusliiton johtoryhmä päätti asiasta liiton hallituksen aiemmin tekemän päätöksen mukaisesti, jossa sovittiin mittavista, vaiheittain etenevistä toimista pääministeri Juha Sipilän hallitusta vastaan.

– Hallituksen aie heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä on erittäin epäoikeudenmukainen ja epätasa-arvoa lisäävä hanke. Se lisää mielivaltaa työpaikoilla eikä lainmuutoksella olisi asiantuntijoiden mukaan edes esityksellä tavoiteltavia myönteisiä työllisyysvaikutuksiakaan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Teollisuusliiton mukaan Sipilän porvarihallitus on koko olemassa olonsa ajan hyökännyt erityisesti ammatillisesti järjestäytynyttä työväestöä vastaan. Teollisuusliiton julistaman toistaiseksi voimassa olevan ylityökiellon piirissä ovat lähes kaikki liiton sopimusaloilla työskentelevät työntekijät. Ylityökielto ei koske media- ja painoalan työntekijöitä, jakajia eikä viestintäalan toimihenkilöitä.

Ammattiliitto Pron päätöksellä myös teollisuudessa työskentelevien toimihenkilöiden ylityökielto alkaa maanantaina ja on voimassa toistaiseksi.

– Meidän täytyy olla muiden liittojen kanssa mukana yhteisessä rintamassa ja yhteisillä askelmerkeillä, kun pyritään vaikuttamaan työntekijöiden aseman ylläpitämiseen, turvaamiseen ja kehittämiseen. Sen takia olemme mukana ylityökiellossa, kertoo Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Toteutuessaan lakiesitys vaikuttaisi noin 30 000 prolaisen työehtoihin. Malinen huomauttaa, että esimerkiksi vaikutuksia työttömyysturvan karensseihin ei ole huomioitu hallituksen lakiesitystä koskevassa muistiossa millään tavalla.

Ylityökielto kohdistuu kemianteollisuuden, teknologiateollisuuden, mekaanisen metsäteollisuuden sekä puusepänteollisuuden yrityksiin. Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry toivovat, että kaikki painostustoimia valmistelevat ammattiliitot peruvat suunnitelmansa, jotta rakentavalle keskustelulle syntyy tilaa. Ylityökielto aiheuttaa liittojen mukaan vakavaa haittaa etenkin tuotannossa.

– Ratkaisut erimielisyyksiin tulee hakea vuoropuhelun kautta. Työtaistelutoimien käyttäminen ei ole kenenkään etu. Toimet kohdistuvat yrityksiin ja niiden asiakkaisiin. Viime kädessä ne heikentävät yritysten työllistämismahdollisuuksia ja osuvat siten työntekijöihin itseensä, liitot kommentoivat.

Samalla ne huomauttavat, että yritykset ovat joutumassa jo toisen kerran tänä vuonna poliittisten työtaistelutoimien uhriksi. Yritykset ovat näissä tilanteissa ulkopuolisia, mutta joutuvat sijaiskärsijöiksi tuotannon ja toimitusten vaikeutuessa.

Lue myös: SAK on valmis järjestöllisiin toimiin – ”Jos hallitus ei luovu irtisanomislain valmistelusta”

Kommentoi Facebookissa