Taas kaivetaan nenäliinat esiin – ”Ihmeellinen on elämä” on joulupäivän klassikko

Donna Reed ja James Stewart ovat pääosissa todelliseksi jouluklassikoksi nouseessa draamaelokuvassa.

Donna Reed ja James Stewart ovat pääosissa todelliseksi jouluklassikoksi nouseessa draamaelokuvassa. (Kuva RKO)

Pikkukaupungin sillalla jouluaattona seisonut mies toivoo, ettei olisi koskaan syntynytkään.

ELOKUVA Jos joka vuosi itsenäisyyspäivänä katsotaan Tuntematon sotilas, jouluna sellainen elokuva on Frank Capran ohjaama It´s a Wonderful Life eli Ihmeellinen on elämä. Elokuva on jo vuodelta 1946, mutta klassikoksi se nousi vasta vuoden 1973 jälkeen.

Tuolloin elokuvan tekijänoikeudet raukesivat Yhdysvalloissa, ja televisiokanavat alkoivat näyttää sitä aina jouluisin. Suomessa se on kuulunut vuodesta 1992 alkaen pääosin Yleisradion TV2:n jouluohjelmistoon, tänä joulupäivänä draamaklassikko nähdään Yle Teemalta uutena restauroituna versiona.

Elokuva perustuu Philip Van Doren Sternin toisen maailmansodan aikana julkaistuun novelliin The Greatest Gift. Kirjassa Bedford Fallsin pikkukaupungissa asuva George seisoo sillalla jouluaattona vuonna 1943 ja itsemurhaa miettien toivoo, ettei olisi koskaan syntynytkään.

Tuntemattomana esiintyvä enkeli näyttää Georgelle, millainen elämä olisi ollut hänen läheisilleen, jos miestä ei olisi ollut olemassakaan. Liikaa juonta paljastamatta asiat olisivat menneet monessa suhteessa huonompaan suuntaan. Onnellisessa loppukohtauksessa voikin sitten kaivaa nenäliinat esiin.

Ohjaaja Frank Capra syntyi Sisiliassa, mutta perhe muutti pojan ollessa pieni Amerikkaan, jossa nuori Francesco saavutti kovan uurastuksen kautta oman amerikkalaisen unelmansa.

Naispääosassa nähty Donna Reed sai toki aikoinaan parhaan sivuosan Oscarin elokuvasta Täältä ikuisuuteen, mutta uran loppu olisi voinut olla kunniakkaampi. Hän esiintyi Dallasissa Miss Ellienä, kun alkuperäinen esittäjä Barbara Bel Geddes sairastui. Bel Geddesin tervehdyttyä vuotta myöhemmin 1985, Reed sai potkut. Donna Reed voitti tuottajat asiasta käydyssä oikeusjutussa, mutta menehtyi haimasyöpään 64-vuotiaana vuonna 1986.

Pääosaa esittänyt James Stewart oli puolestaan arvostettu näyttelijä, Alfred Hitchcockin luottomies neljässä elokuvassa, ja sai elämäntyöstään Oscarin vuonna 1985. James Stewart kuoli sydänvaivoihin 89-vuotiaana vuonna 1997.

Yleisesti uumoillaan itsemurhien yleistyvän joulun alla ihmisten kokiessa yksinäisyyden vahvemmin, mutta se on vain harhaluuloa. Tilastojen mukaan itsemurhat lisääntyvät – erikoista kyllä – kevään lähestyessä ja valon määrän kasvaessa.

Lue myös: George Michael menehtyi jouluna – Last Christmas on yksi soitetuimmista kasariklassikoista

Kommentoi Facebookissa