Taiteentekijöille Suomi-palkintoja ja Pro Finlandia -kunniamerkkejä – ”Suomessa on luovia ja lahjakkaita ihmisiä”

Paola Suhonen on yksi tämän hetken suomalaisen muotoilun ja vaatesuunnittelun merkittävimpiä tekijöitä.

Paola Suhonen on yksi tämän hetken suomalaisen muotoilun ja vaatesuunnittelun merkittävimpiä tekijöitä. (Kuva AOP)

Suomi-palkintojen suuruus on tänä vuonna 24 700 euroa, ja ne myönnetään Veikkauksen tuotosta.

PALKINNOT JA KUNNIAMERKIT Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on palkinnut seitsemän ansioitunutta taiteilijaa ja ryhmää Suomi-palkinnoilla. Palkinnon saivat muusikko Remu Aaltonen, Alt Arkkitehdit, Finnish Game Jam, kirjailija ja suomentaja Jyrki Kiiskinen, Koko Jazz Club, taiteellinen johtaja Paola Suhonen ja elokuvaohjaaja Selma Vilhunen.

Suomi-palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä taiteellisesta urasta. Perusteena voi olla myös huomattava saavutus tai lupaava läpimurto. Vuodesta 1993 jaettujen Suomi-palkintojen suuruus on tänä vuonna 24 700 euroa, ja ne myönnetään Veikkauksen tuotosta.

– Suomessa on luovia ja lahjakkaita ihmisiä. Osa toimii ryhmässä – osa pääasiassa yksin. Yhä useampi heistä on niittänyt mainetta myös kansainvälisesti. Luovuus nousee yksilöistä, joita yhteisö ja yhteiskunta voivat tukea, sanoo ministeri Sampo Terho.

Tänä vuonna Suomi-palkinnolla on haluttu kunnioittaa vankkaa taiteellista pätevyyttä.

– Tekijöitä, jotka edustavat pitkän linjan osaamista ja vaikuttavuutta suomalaisen taiteen kentällä. Toisaalta olemme halunneet huomioida myös uudet virtaukset suomalaisessa taiteessa ja kulttuurissa, Terho jatkaa.

Pro Finlandia on puolestaan kirjailijoille ja taiteilijoille vuodesta 1945 alkaen myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki.

Tänä vuonna kunniamerkin saavat taiteilija Eija Ahvo-Saartamo, sisustusarkkitehti Tapio Anttila, kuorokapellimestari, dir. mus. Matti Hyökki, suomentaja Kersti Juva, sarjakuvataiteilija Tarmo Koivisto, teatterinjohtaja tanssitaiteilija Marja Korhola, dramaturgi ja teatterinjohtaja Aila Lavaste-Ailio, taiteilija ja ohjaaja Marita Liulia, pukusuunnittelija Marjatta Nissinen, ohjaaja Tapani Parm, näytelmäkirjailija Sirkku Peltola, sekä keramiikkataiteilija Ekaterina Tuominen-Niittylä.

Lue myös: Valtion taidetoimikuntien valtionpalkinnon sai 16 taiteilijaa – ”Taide uudistaa yhteiskuntaa”

Kommentoi Facebookissa