Valtion taidetoimikuntien valtionpalkinnon sai 16 taiteilijaa – ”Taide uudistaa yhteiskuntaa”

Ruotsin kuninkaallinen musiikkiakatemia on valinnut musiikin valtionpalkinnon saaneen harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen jäsenekseen.

Ruotsin kuninkaallinen musiikkiakatemia on valinnut musiikin valtionpalkinnon saaneen harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen jäsenekseen. (Kuva Elina Brotherus)

Kukin valtionpalkinto on suuruudeltaan 14 000 euroa.

VALTIONPALKINTO Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet arkkitehtuurin, elokuvataiteen, esittävien taiteiden, kirjallisuuden, kuva-, media ja monitaiteen, muotoilun, musiikin, sarjakuva- sekä valotaiteen valtionpalkinnot. Kukin valtionpalkinto on suuruudeltaan 14 000 euroa.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho jakoi palkinnot taidetoimikuntien 50-vuotisjuhlagaalassa, Taike-gaalassa Helsingissä. Taiteen edistämiskeskuksen järjestämässä gaalassa palkittiin kaikkiaan 16 taiteilijaa.

– Taide uudistaa yhteiskuntaa, toteuttaa elämyksiä ja lisää taloudellista kasvua, ministeri Terho sanoi.

– Taiteellisen luomistyön tekevät taiteilijat. Valtionpalkinnot ovat yksi tapa kunnioittaa heidän työtään.

Arkkitehtuurin valtionpalkinto jaettiin kahdelle arkkitehdille, Trevor Harrisille ja Hennu Kjisikille. Muotoilun valtionpalkinnon sai muotoilija, kuvittaja Klaus Haapaniemi. Elokuvaohjaaja Zaida Bergroth sai elokuvataiteen valtionpalkinnon, ja harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi musiikin valtionpalkinnon.

Cembalisti Marianna Henriksson ja koreografi Anna Mustonen palkittiin esittävien taiteiden valtionpalkinnolla, samoin dramaturgi, teatteriohjaaja ja esitystaiteilija Anna-Mari Karvonen sekä dramaturgi Marja Louhija. Kirjailija Maarit Verronen ja suomentaja Vappu Orlov saivat kirjallisuuden valtionpalkinnot.

Visuaalisten taiteiden valtionpalkinnot myönnettiin kuvataiteilija Sasha Huberille, mediataiteilija Anneli Nygrenille, sarjakuvataiteilija Kati Rapialle sekä valokuvataiteilija Susanna Majurille, ja taiteilija Annette Arlander sai monitaiteen valtionpalkinnon.

Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijoina toimivat valtion taidetoimikunnat päättävät vuosittain alansa valtionpalkinnoista. Palkinnon voi saada taiteilija tai taiteilijaryhmä tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai suorituksesta.

Palkinnon voi saada myös taiteilija, joka on toiminut pitkään ja ansiokkaasti oman taiteenalansa hyväksi. Myös taiteenalan yhdistys tai muu yhteisö voidaan palkita. Palkinnot maksetaan Veikkauksen tuotosta.

Lue myös: Vuoden 2018 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaettiin – elämäntyöpalkinto professori Kaisa Häkkiselle

Kommentoi Facebookissa