Takaa-ajajat vahvistavat Turun terrori-iskun tapahtumat – poliisi on jatkanut kotietsintöjä

Turun Kauppatorilla järjestettiin aamulla kynttilänlaskutilaisuus ja vietettiin hiljainen hetki veitsi-iskun uhrien muistamiseksi.

Turun Kauppatorilla järjestettiin kynttilänlaskutilaisuus ja vietettiin hiljainen hetki veitsi-iskun uhrien muistamiseksi. (Kuva Olli Sulin/ Turun kaupunki)

Neljän pidätetyn osalta poliisi ei ole ratkaissut, tullaanko heitä esittämään vangittaviksi.

TURUN VEITSI-ISKU Turun terrori-iskun johdosta Turun kauppatorilla järjestettiin sunnuntaiaamuna kynttilänlaskutilaisuus sekä kokoonnuttiin viettämään hiljaista hetkeä kello 10.

Tilaisuudessa kynttilöitä olivat laskemassa Jean-Claude Kabeza, Pyhän Birgitan ja autuaan Hemmingin seurakunnan kappalainen, Turun poliisipäällikkö Tapio Huttunen, Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala, Turun islamilaisten yhdyskuntien imaami Zaid Esmail, arkkipiispa Kari Mäkinen, Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen sekä Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Paikalle saapui myös muita tapahtumaan liittyviä henkilöitä, kuten iskussa haavoittunut, Ruotsissa asuva brittisyntyinen ensihoitaja Hassan Zubier. Hän oli tullut tilaisuuteen pyörätuolilla suoraan sairaalasta. Iskussa loukkaantui kaulaan myös yrittäjä Hasan Alawii. Molemmat miehet yrittivät auttaa uhreja ja estää puukottajaa. Veitsi-iskussa kuoli kaksi suomalaista naista.

Järkyttävä teko on saanut iskua todistaneet henkilöt taustasta riippumatta toimimaan. Epäilty tekijä on Marokon kansalainen ja oman ilmoituksensa mukaan 18-vuotias, hän on saapunut Suomeen vuonna 2016 ja ollut turvapaikanhakijana. Vuonna 2015 Afganistanista turvapaikanhakijana saapunut Ahmad Hosseini, 18, tunnisti tekijän, joka oli asunut Pansion vastaanottokeskuksessa.

– Takaa-ajoon oli ryhtynyt useita ihmisiä, useimmat ulkomaalaistaustaisia mutta oli siellä suomalaisiakin. Osa oli yrittänyt pysäyttää miehen jo torilla heittelemällä häntä jäätelökioskin tuoleilla, lähihoitajaksi opiskeleva Hosseini kuvaili Turun Sanomille.

Tapahtuneesta on kerrottu, että tekijä olisi huutanut ”Allahu akbar” ja jollain henkilöllä oli käytössään pesäpallomaila. Poliisi ei huutoa ole vahvistanut, mutta Suomeen jo yksivuotiaana saapunut ja Suomen armeijan käynyt kurditaustainen torimyyjä Aryan Rashidi, 24, tekee sen. Hän oli saapunut sulkemaan mansikkakojua.

– Tullessani se jehovantodistaja-nainen oli vielä elossa. Hän väisti aina autoani ja hymyili ystävällisesti. Hyvin tuttu kasvoilta meille. Seisoi siinä usein, Rashidi kommentoi Ilta-Sanomille.

Aryan Rashidi myöntää olleensa myös henkilö, joka löi pesäpallomailalla tekijää. Takaa-ajoon osallistui useita torimyyjiä. Päivän Lehti on kertonut tapahtumista muun muassa tässä.

Traaginen tapaus on kriittisen maahanmuuttoarvostelun lisäksi myös yhdistänyt ihmisiä. Suomen Islamilainen Neuvosto tuomitsi jyrkästi teon, koko lausunnon voit lukea tästä.

Poliisi on jatkanut perjantaisten Turun keskustassa tapahtuneiden puukotusten esitutkintaa. Tekoja tutkitaan edelleen terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina sekä niiden yrityksinä.

Poliisi on tehnyt uusia kotietsintöjä muun muassa Turun Runosmäessä. Uusia kiinniottoja ei ole tehty. Puukotusten rekonstruktio järjestettiin Turun keskustassa sunnuntaina aamulla normaalina osana vakavien rikosten tutkintaa.

Keskusrikospoliisi on kuulustellut Turun puukotusten pääepäiltyä sunnuntaina. Sisältöä ei voida tutkinnallisista syistä kommentoida tässä vaiheessa. Häntä esitetään vangittavaksi ja pääepäilty osallistuu tiistaina pidettävään vangitsemisistuntoon videoyhteyden välityksellä sairaalasta.

Neljän muun epäillyn kuulustelut ovat myös jatkuneet, ja he ovat olleet halukkaita selvittämään asioita poliisin kanssa. Heidän osaltaan ei ole vielä ratkaistu, tullaanko heitä esittämään Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle vangittavaksi. Heidän osuutensa tapahtumiin on vielä epäselvä, ja heidän asemansa voi muuttua esitutkinnan edetessä.

Poliisi on kuulustellut myös silminnäkijöitä, joiden osalta kuulustelut tulevat jatkumaan vielä useita päiviä. Poliisin julkaisemaan puhelinnumeroon 0465342316 otetaan vastaan kuvia ja videotallenteita WhatsApp-viesteinä. Poliisi on saanut jo materiaalia, ja haluaa kiittää niistä. Materiaalia voi edelleen toimittaa numeroon.

  • Edit 16.30 ja 21.8. klo 8.40: Päivitetty KRP:n kuulustelutieto

Kommentoi Facebookissa