Talous parempaan kuntoon

Kuva Tirachard Kuntamo/ Pexels

Velan välttäminen ei ole aina mahdollista, mutta oikealla ohjauksella voit saada taloutesi hallintaan.

Nykyään lainan hakeminen on helpompaa kuin koskaan. Lainahakemukset täytetään nykyään kokonaan verkossa. Myös lainasopimus tehdään ja allekirjoitetaan digitaalisesti. Vakuudettoman pikalainan saaminen on nopeaa ja helppoa. Mutta onko tästä mukavuudesta maksettava lisähintaa?

Jos muut keinot ovat jo käytetty, vertaa ja hae lainojen yhdistämistä, sillä se voi olla yksi (mutta ei ainoa!) mahdollisuus päästä taloudellisessa ahdingossa kuiville. Jos sinulla on vakituinen tulolähde, olet täysikäinen, olet hoitanut talousasiasi kunnolla ja sinulla on luottotiedot kunnossa, vakuudettoman lainan saamisen ei pitäisi olla liian vaikeaa. 

Pikalainat ovat auttaneet ihmiset ulos monista väliaikaisista pulmista. On kuitenkin kiistatonta, että pientenkin rahamäärien lainaaminen voi johtaa loputtomaan velkakierteeseen, jos lainaaminen on holtitonta eikä lainoille ole järkeviä syitä.

Pikalainoja ei tule hakea mihin tahansa

Pikalainoja käytetään pahimmassa tapauksessa sellaisten asioiden hankkimiseen, jotka eivät ole välttämättömiä. Tämä edesauttaa luottokierteen ikävää kehittymistä huonompaan suuntaan. Kun lainan hakija huomaa rahavarantonsa pienenevän, hän tietää piakkoin, ettei hänellä ole varaa kuukausittaisiin maksuihin. Jos olet huolissasi taloudellisesta vakaudestasi, sinun ei kannata ottaa lisää useita pieniä lainoja, vaan keskittyä maksamaan kaikki pienemmät lainasi kerralla pois ja maksamaan joka kuukausi yksi suurempi maksu.

Jos lainanhakijat jatkavat lainojen ottamista, kunnes he eivät enää pysty maksamaan niitä takaisin, he joutuvat lainakierteeseen. Sen päätteeksi voi tulla maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkinnän vaikutukset, joihin voi kuulua luottotietojen poistaminen, voivat jatkua vuosia. Tästä syystä asunnon vuokraaminen on tänä aikana vaikeampaa, sillä useimmat vuokranantajat tarkistavat nykyään vuokralaisten luottotiedot. 

Uusien lainojen saatavuus keskeytyy sekin maksuhäiriömerkinnän ajaksi. Toisaalta tässä onnettomuudessa on myös onnenpotku mukana, koska se lopettaa loputtoman lainaamisen ja velan kasvattamisen kierteen.

Lainojen yhdistämisen kolikon eri puolet 

Aiemmin mainittu lainojen yhdistäminen voi toimia erityisesti sellaisissa tilanteissa, joissa lainan ottaja on sitoutunut muuttamaan taloudenhallintaansa terveempään suuntaan. Se ei ole siis automaattisesti pelkkää plussaa sisältävä keino päästä rahallisesti kuiville. 

Velkojen yhdistämisen etuja ovat esimerkiksi seuraavat: 

  • Taloudellisen tilanteesi seuraaminen on helpompaa 
  • Alentaa lainojen korkoa
  • Olet vastuussa vain yhden lainan lainanhoitokuluista 

Lainojen yhdistämiseen voi liittyä myös muutamia haittoja, jotka tulee ottaa huomioon:

  • On mahdollista, että lainojen takaisinmaksuun liittyy lisäkuluja, jotka nostavat lainasummaa
  • Matalat kuukausierät eivät ole sama asia kuin edullinen laina
  • Lainojen yhdistäminen ei tarjoa pitkäaikaista helpotusta nykyiseen taloudelliseen ahdinkoon, ellei lainanottajan rahankäytössä tapahdu merkittäviä muutoksia

Veloilta ei voi aina välttyä 

Velan välttäminen ei ole aina mahdollista, mutta oikealla ohjauksella voit toivottavasti saada taloutesi hallintaan. Jos sinulla on vaikeuksia maksaa lainan maksuja, ota ensimmäiseksi yhteyttä lainanantajaan ja selitä tilanteesi. Lainaehdoista neuvotteleminen on normaali käytäntö. Sinun kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen talous- ja velkaneuvontaan heti, kun huomaat olevasi joutumassa velkakierteeseen.  

Kotikuntasi voi myöntää sosiaalista luottoa, jota voi käyttää jopa erääntyneiden laskujen ja velkojen maksamiseen. Takuusäätiö tukee järjestelylainoja, joita pankit myöntävät velallisille kohtuullisella korolla. Lopuksi sinun on hyväksyttävä se tosiasia, että olet epävarmassa taloudellisessa tilanteessa ja että sinulla on velkaa. 

Kun taloudelliset vastoinkäymiset ja esteet jatkuvat tai kestävät pitkään, niillä voi olla suuri vaikutus ihmisen mielenterveyteen. Taloudelliseen tilanteeseen liittyvä stressi voi vaikuttaa kielteisesti henkilön kykyyn suoriutua jopa kaikkein yksinkertaisimmista päivittäisistä tehtävistä, kuten laskujen maksamisesta. 

Ei ole aina huono ajatus keskustella ihmisten kanssa, jotka voivat auttaa tällaisissa asioissa. Useammat ihmiset voivat samaistua ahdinkoosi kuin ehkä luuletkaan. Tieto siitä, että et ole yksin näiden vaikeuksien kanssa, tekee vertaistuesta houkuttelevan vaihtoehdon.

Artikkeli on yhteistyökumppanimme tuottamaa sisältöä

Kommentoi Facebookissa