Talvinopeudet tulevat taas käyttöön – koko maassa voimaan viikonloppuun mennessä

Nopeusrajoitusten muutokset koskevat valtaosaa maanteitä ja moottoriteitä.

Nopeusrajoitusten muutokset koskevat valtaosaa maanteitä ja moottoriteitä. (Kuva Fotolia)

Maanteillä nopeus lasketaan talven ajaksi yleensä 80 kilometriin tunnissa.

TALVINOPEUS Maanteillä siirrytään talven ja pimeän ajan alennettuihin nopeusrajoituksiin tiistaista 29.10. alkaen. Talvinopeusrajoitukset ovat käytössä koko maassa viikonloppuun mennessä. Nopeusrajoitusten muutokset koskevat valtaosaa maanteitä ja moottoriteitä.

Maanteillä nopeus lasketaan talven ajaksi yleensä 80 kilometriin tunnissa. Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 kilometriin tunnissa. Alempiin nopeuksiin vaikuttavat muun muassa tien huono kunto tai liikenteen suuri määrä.

Sadan kilometrin nopeusrajoitus jää voimaan pääsääntöisesti kaikilla keskikaiteisilla teillä sekä muilla pääteiden osuuksilla, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan. Lisäksi sadan kilometrin rajoitus pysyy osalla vähäliikenteisistä maanteistä.

Moottoriteillä rajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. Poikkeuksina ovat sellaiset moottoritieosuudet, joissa on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset. Tällaisilla teillä on mahdollista pitää valoisana vuorokaudenaikana hyvissä ajo-olosuhteissa korkeammat rajoitukset voimassa aina marraskuun loppuun asti. Vaihtuvia nopeusrajoituksia löytyy esimerkiksi valtateiltä 1 ja 7.

Liikennemerkkien ohella suurinta sallittua nopeutta säätelevät myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajan ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet. Viisaat kuskit tietävät, että turvallinen ajo voi edellyttää toisinaan huomattavasti alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallii.

Suomessa siirrytään takaisin kesänopeuksiin tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Lue myös: Talvirenkaasta on löydyttävä riittävät nastat, urat ja pito – vielä keväälläkin

Kuusi vinkkiä liukkaiden varalle

1 Älä annan talven yllättää sinua, vaan vaihda ajoissa talvirenkaat alle.

2 Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan.

3 Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.

4 Aja kaarteisiin maltillisella nopeudella, jotta renkaiden ja tienpinnan välinen pito ei vähene äkillisesti.

5 Mieti ohitustarve tarkkaan huonossa tai vaihtelevassa kelissä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.

6 Ennakoi ajokeli. Ajokelin voit tarkistaa esimerkiksi Liikennetilanne-palvelusta https://liikennetilanne.tmfg.fi

Kommentoi Facebookissa