Talvirenkaasta on löydyttävä riittävät nastat, urat ja pito – vielä keväälläkin

Kesärenkaiden syyskunto on helppo tarkistaa vaikkapa kahden euron kolikolla.

Kesärenkaiden kunto on helppo tarkistaa vaikkapa kahden euron kolikolla. (Kuva Autonrengasliitto)

Talven ensimerkit muistuttavat renkaidenvaihdon ajankohtaisuudesta.

LIIKENNETURVALLISUUS Kun ensimmäiset lumet satoivat maahan varhain ja yöpakkaset saivat tiet liukkaiksi, lähes loppuun saakka kulutettu sanonta osoittautui todeksi: talvi yllätti niin autoilijat kuin tällä kertaa jopa rengasalan ammattilaisetkin.

– Vaikka kelit tästä vielä lämpenisivätkin, tämä oli muistutus siitä, että talvirenkaita on alettava vaihtaa alle viimeistään nyt, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora sanoo.

Lain mukaan autossa on oltava talvirenkaat joulukuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Nastarenkaita saa käyttää jo marraskuun ensimmäisestä päivästä lähtien, kelien vaatiessa aiemminkin. On parempi katsoa säätilaa ja lämpömittaria kuin tuijottaa tiukasti kalenteria. Talvi etenee eri tahtiin eri puolilla Suomea.

Laki vaatii talvirenkailta urasyvyyttä vähintään 3 millimetriä. Raja on sama niin nastallisissa kuin nastattomissakin, eli tuttavallisemmin kitkarenkaissa.

– Suosittelemme kuitenkin, että urasyvyyttä olisi kausivaihdon yhteydessä vähintään viisi millimetriä. Silloin rengas toimii vielä suhteellisen hyvin ainakin alkutalven.

Jos urasyvyyden tarkastamiseen tarvittavaa työntömittaa ei takakontista löydy, tai urien syvyys epäilyttää, kannattaa kääntyä ammattitaitoisen rengasliikkeen puoleen. Omat renkaat ja niiden kunto on tunnettava, Nuora sanoo.

Myös kesärenkaiden kunto on hyvä tarkistaa renkaidenvaihdon yhteydessä. Vesiliirrosta ja renkaan märkäpidosta puhutaan usein kesärenkaiden yhteydessä, mutta riittävä kulutuspinta on vähintään yhtä tärkeä ominaisuus talvirenkaissa. Loskaliirto on jopa vesiliirtoa vaikeammin hallittavissa.

Yhä useampi valitsee etenkin kaupungeissa nastattomat talvirenkaat, mutta myös nastarenkailla on vankkumaton kannattajakuntansa. Oikea, itselle sopiva rengas valitaan pääasiallisen käyttötarpeen mukaan.

– Tärkeimmät turvavarusteet ovat renkaan kunto, sopiva ajonopeus ja maltti liikenteessä.

Jos nastarenkaiden kunto on unohtunut tarkastaa keväällä, on nastat syynättävä ennen alle laittamista. Katkenneet tai heiluvat nastat eivät enää pure jäähän. Lain mukaan nastarengassarjan parhaan ja huonoimman renkaan nastapoikkeama saa olla enintään 25 prosenttia.

Jos poikkeama vaikuttaa suurelta, nastat on laskettava. Liian suuri poikkeama aiheuttaa epävakautta ja vaikeuttaa auton käsittelyä etenkin yllättävissä ääritilanteissa.

– Liian usein katsomme näitä asioita lain näkökulmasta. Ennen kaikkea renkaat on pidettävä kunnossa oman ja muiden tielläliikkujien turvallisuuden vuoksi, Nuora päättää.

Lue myös: Vanha rengas tuo osaavissa käsissä iloa puutarhaan – vinkkejä askartelijoille pihakeinusta terassipöytään

Kommentoi Facebookissa