Tämä nopea testi kertoo tyypin 2 diabetesriskin – nettitestin tehneistä yli puolella esidiabetes

Kasvanut vyötärönympärys on yksi diabeteksen riskitekijöistä.

Kasvanut vyötärönympärys on yksi diabeteksen riskitekijöistä. (Kuva Fotolia)

Suomessa kehitetty riskitesti on laajasti käytössä myös maailmalla.

TERVEYS Parissa minuutissa tehtävä nettitesti varoittaa tehokkaasti diabetesriskistä. Riskitestissä kohonneet pisteet saaneista kuudella prosentilla havaittiin tyypin 2 diabetes, jota henkilö on sairastanut tietämättään. Lisäksi yli puolella oli häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta eli diabeteksen esiaste. Tulokset perustuvat yli kolmentuhannen StopDia-tutkimukseen jo osallistuvan henkilön laboratoriotuloksiin.

Stopdia.fi-sivulta löytyvä tyypin 2 diabeteksen riskitesti avattiin verkossa vuosi sitten. Suomessa kehitetty riskitesti on laajasti käytössä myös maailmalla. Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että testi antaa melko luotettavan ennusteen siitä, miten todennäköistä on sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

StopDia-tutkimus raportoi nyt ensimmäistä kertaa tarkkoja tuloksia siitä, kuinka tehokkaasti verkkotesti tunnistaa riskissä olevat. Tulokset osoittavat, että testi on nopea ja kustannusvaikuttava tapa selvittää oma riski jo ennen laboratoriotutkimuksia.

– Riskitesti on otettu todella hyvin vastaan. Erityisesti se on tavoittanut niitä, joita toivoimmekin, eli henkilöitä, joiden olisi hyvä havahtua riskiinsä, toteaa tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Kaikkien aikuisten kannattaa tehdä testi ja selvittää oma riskinsä sairastua.

– Hoitamattomana tyypin 2 diabetes on vakava sairaus. Elintapoja muuttamalla voitaisiin tyypin 2 diabetekseen sairastuminen useimmiten välttää, kertoo tutkimuksen koordinaattori, terveystieteiden tohtori Tanja Tilles-Tirkkonen Itä-Suomen yliopistosta.

Tutkimukseen etsitään yhä osallistujia Etelä-Karjalan, Pohjois-Savon ja Päijät-Hämeen alueelta. Tutkimukseen ilmoittaudutaan StopDia-sivuilta löytyvän testin kautta. Testi kertoo, soveltuuko mukaan tutkimukseen ja antaa ohjeet ilmoittautumiseen.

Tutkimukseen osallistuvat saavat tietoa terveydestään ja tukea elintapojensa muuttamiseen. Kaikki uudet osallistujat saavat käyttöönsä Pienet teot -sovelluksen, joka auttaa tekemään terveellisistä teoista pysyviä tapoja. Pienet teot -sovelluksessa voi valita itselleen sopivia terveellisiä tekoja. Pieni teko voi olla esimerkiksi lenkki ystävän kanssa tai välipalan tekeminen töihin.

Sovelluksella on jo yli kaksituhatta käyttäjää. Sovelluksen käyttö on ollut aktiivista: sinne on kirjattu jo yli miljoona pientä tekoa.

Suomessa tyypin 2 diabeteksen hoito maksaa keskimäärin 2 178 euroa vuodessa diabeetikkoa kohti.  StopDia-tutkimus selvittää, miten tyypin 2 diabetesta voi ehkäistä kustannusvaikuttavasti.

Tutkimus on Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama. Tutkimusta johtaa Itä-Suomen yliopisto ja toteuttamassa mukana ovat THL ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. Tutkimushankkeen toteutuksessa on lisäksi mukana noin kaksikymmentä yhteistyökumppania, kuten Sydänliitto ja Diabetesliitto.

Kommentoi Facebookissa