Tämä oikeusjuttu maksoi miljoonia – kaikki syytteet nurin

Oikeusjuttu lienee Suomen rikoshistorian kalleimpia. (Kuvituskuva Fotolia)

Valtion varoista maksetut todistelukustannukset jäävät valtion vahingoksi.

TUOMIO Pirkanmaan käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet sierraleonelaista Gibril Massaquoita vastaan. Miestä syytettiin murhista, raiskauksista, sotarikoksista jne. Kaikki syytteet menivät nurin. Tämä oikeudenkäynti lienee Suomen historian kalleimpia.

Jutun vastaaja Gibril Massaquoi on asunut joitain vuosia Tampereella. Siitä syystä juttua käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Massaquoita syytettiin Liberian sodassa vuosina 1999-2003 tapahtuneista murhista, raiskauksista, sodankäyntirikoksista ja ihmisoikeuksien loukkaamisesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus kävi kaksi kertaa suurella ryhmällä Liberiassa ja Sierra Leonessa selvittämässä todisteita. Tapahtumista on kulunut 20 vuotta. Selvittämättä jäi, onko Massaquoi syyllistynyt rikoksiin. Siitä syystä kaikki syytteet hylättiin.

Oikeusjuttu lienee Suomen rikoshistorian kalleimpia. Pelkästään kahdelle Massaquoin avustajalle maksettiin yhteensä 381 000 euroa palkkioita.

Oma lukunsa on valtion kulut. Käräjäoikeus – siis myös suuri joukko virkamiehiä – istui jutun kimpussa kuukausikaupalla. Liberiassa ja Sierra Leonessa käytiin kaksi kertaa, suuri määrä käräjien väkeä sielläkin. Todennäköisesti laskua on tullut miljoonia euroja.

– Valtion varoista maksetut todistelukustannukset jäävät valtion vahingoksi, todetaan käräjien päätöksessä, jossa on 850 sivua.

Vielä kalliimmaksi juttu tulee, jos syyttäjä valittaa hovioikeuteen. Sama ruljanssi kaydään läpi uudelleen.

Tapaus kuvaa ainakin sitä, kuinka vaikea on todistaa jotain tapahtuneeksi sodankäyntitilanteissa. Nyt haetaan jo syyllisiä Ukrainassa tapahtuneisiin sotarikoksiin. Päivän selvää on, että Ukrainassa on tehty sotarikoksia, mutta tekijöiden kiinni saaminen ja tuomitseminen lienee mahdotonta.

Kommentoi Facebookissa