Tämä oli odotettavissa – autojen mustat laatikot on helppo hakkeroida

Autoilijoita seurattaisiin ajoneuvoihin asetetuilla siruilla, rahastaminen annettaisiin puolestaan yksityisille yrityksille.

Ehdotuksessa autoilijoita seurattaisiin ajoneuvoihin asetetuilla siruilla, rahastaminen annettaisiin puolestaan yksityisille yrityksille. (Kuva Fotolia)

Suomalaishakkereiden mukaan laitteet on alkeellisesti suojattu.

LIIKENNEVERKKO Paljon kohua herättänyt liikenneministeri Anne Bernerin ehdotus autojen kilometriperusteisesta verosta ja siihen liittyvästä seurantalaitteesta – mustasta laatikosta – sai viikonloppuna jälleen uuden kolhun.

Kerroimme jo artikkelissa Bernerin mustat laatikot – rahastavatko ruotsalaiset taas vai lobbaako pieni sisäpiiri voitot, kuinka espoolainen ohjelmistotestaaja oli ilman mitään hakkerointia tai salasanaa seurannut mustalla laatikolla varustetun auton liikkeitä.

Helsingissä järjestetyssä Disobey-hakkeritapahtumassa etsittiin haavoittuvuuksia ministeriön teisteissä käytetyistä seurantalaitteista.

– Löysimme laitteesta vakavan haavoittuvuuden. Sen suojaukset ovat alkeelliset, mikä on tyypillistä sulautetuille laitteille, kommentoi Disobey-tapahtuman pääjärjestäjä Benjamin Särkkä Yleisradiolle.

Haavoittuvutta voitaisiin käyttää autoilijan henkilötietojen varastamiseen ja jopa auton ohjauslaitteiden hallintaan, jos hakkeri pääsee fyysisesti käsiksi seurantalaitteeseen.

Testattava laite oli amerikkalaisen WirelessLinksin valmistama ja Semel Oy:n edustama eli sama, jota liikenneministeriö on testannut. Semelin toimitusjohtaja Börje Nummelin totesi Ylelle, että ”niiden tietoturvaan ei ole kiinnitetty suurempaa huomiota”.

– Nämähän ovat tällaisia pilottitestauslaitteita, jotka eivät täytä EU-standardeja, Nummelin kommentoi.

Anne Bernerin on määrä esitellä liikenneverkkomallinsa eli tarkemmat tiedot myös nyt käsiteltävästä autojen seurantajärjestelmästä tämän viikon torstaina. Tähän mennessä kuultujen suunnitelmien mukaan uusi tieverkoston haltuunsa ottava osakeyhtiö aloittaisi jo ensi vuoden alusta.

Kommentoi Facebookissa