Teini-ikäisten ASP-tili ja korvamerkityt rahanpesurahat

Käteisen rahan tallettaminen kun tuntuu olevan niin aarniomaisen veikeää hommaa. (Kuva Fotolia)

Käteisen rahan tallettaminen tuntuu olevan niin aarniomaisen veikeää hommaa. (Kuva Fotolia)

ASP-tilien avausmäärät ovat pysyneet tasaisen suurina – paitsi alaikäisillä. Varallisuuden keräämisen aktiivinen estäminen aloitetaankin yhä nuorempana.

KOLUMNI Myös 15–17-vuotiaiden on ollut viime vuodesta lähtien mahdollista aloittaa säästäminen omaa asuntoa varten. Tilanteessa nähdään kuitenkin rikkaiden veronkierron ja puljailun armoton mahdollisuus, jota vastaan taistellaan järjettömin säädöksin. Teini-ikäisille asian tekee osaltaan vaikeaksi kuitenkin sekin fakta, että nykyajan nuori ei käytännössä tiedä muita sijoituskohteita kuin mobiilipeli, laittomasti hankittu kaljakeissi sekä yltiömäisen halpa karkkipussi.

Ja sillähän ei ole merkitystä, että onko näin nuorella ylipäätään ylimääräistä rahaa. Se nimittäin pysyy säädösten mukaisesti pankkien inflaatiojuustoina.

Valtiokonttorin mukaan 16-vuotias Tommi Tuusulasta voi siirtää ASP-tililleen seuraavat varat: palkkatulo ansiotyöstä, vastikkeelliset eli työtä vastaan saadut viikko- tai kuukausirahat, sekä stipendit jotka on napattu esimerkiksi koulussa hymyilemisestä.

Vanhemmilta tai isovanhemmilta saatuja lahjoja ei voi asuntoa varten säästää ainakaan tässä muodossa. Nuorten täytyy kuulemma “säästää itse”. Voisin ihan periaatteesta aloittaa rikastumisen isoisän bensarahaksi antamalla oranssilla setelillä. Saisikohan jostakin Valtiokonttorin posliinisia säästöpossuja?

Myöskään papalta riparilahjaksi saatua skootteria, joka on Nettimotossa laitettu lihoiksi, ei missään tapauksessa saa laittaa omaa asuntoa varten säästöön. Onneksi nykyään on niitä panoautomaatteja. Välttää ainakin yhden järjettömän keskustelun, kun pankkivirkailijan ei tarvitse kuulla mistä tuhopoltosta nekin rahat on saatu.

(Kuva Fotolia)
Vanhemmilta tai isovanhemmilta saatuja lahjoituksia ei saa tallettaa asuntoa varten, nuoren on turvauduttava vain säästöpossuun. (Kuva Fotolia)

Se käteisen rahan tallettaminen kun tuntuu olevan niin aarniomaisen veikeää hommaa.

Nuoren ASP-säästämisessä on selkeitä riskejä valtion kukkaron kannalta, joihin jokainen täysjärkinen vanhempi lähtisi samoin tein. Riskistä puhuttaessa tarkoitetaan vanhempien suorittamaa systemaattista pelaamista lastensa kautta. Joku rikas ja rohkea saattaisi tunkea ylimääräisen fyrkkansa pikku-Matin ASP-tilille, ja nauttia huikeista koroista lastensa kustannuksella.

– Ei ole tarkoitus, että ASP-tili on kiertotie vanhemmilta saatavan rahan tallettamiseen. Tuolloin pankki maksaa lisäkoron väärin perustein ja on kierretty lakia, Valtiokonttorin Anneli Nieminen kommentoi Ilta-Sanomille.

Onneksi pankkien velvollisuus on valvoa sentilleen, minkälaista tilisiirtoa Tommin tilille tehdään. Jos maksun viitteistä puuttuu merkintä astianpesukoneen tyhjentämisestä, on parempi kutsua paikalle verokarhut ja aloittaa tutkimus perintö- sekä lahjaverotuksen kierrosta.

Kommentoi Facebookissa