Tampereen ykkösdemarille syyte rikoksesta – tonttisotkua käsitellään jälleen käräjillä

Tampereen ykkösdemari Atanas Aleksovski on saanut syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä.

Tampereen ykkösdemari Atanas Aleksovski on saanut syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä. (Kuva Fotolia ja SDP)

Atanas Aleksovski on saanut syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä.

TONTTISOTKU Demaripoliitikko Atanas Aleksovskin johtama Kotilinnasäätiö vuokrasi kesällä 2017 Tampereen kaupungilta tontin 60 vuodeksi. Samana päivänä tontin rakennusoikeus siirrettiin toisen yhtiön haltuun ja edelleen eräälle rakennusyhtiölle 1 150 000 euron hinnalla.

Säätiön ja kaupungin vuokrasopimuksessa luki, että jos tontti luovutetaan rakentamattomana eteenpäin, säätiö maksaa sopimussakkoa 1,8 miljoonaa euroa. Ensin kaupunki päätti, että sakkoa ei peritä. Asia eteni jo käräjäoikeuteen, kunnes summa lopulta soviteltiin 775 000 euron suuruiseksi.

Poliisikin ryhtyi tutkimaan omituista tonttisotkua, ja nyt syyttäjä on nostanut syytteen Kotilinnasäätiön johtomiestä Atanas Aleksovskia vastaan luottamusaseman väärinkäytöstä. Syytteen käsittely alkaa perjantaina ja jatkuu ensi viikolla kaksi päivää.

Atanas Aleksovski kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa tontin vuokraoikeuden siirtoon oli kaupungin lupa. Oliko näin, sitä käräjäoikeus selvittää.

Atanas Aleksovski on vaikutusvaltainen kuntapoliitikko. Eräät jopa väittävät, että hän johtaa Tamperetta yhdessä kokoomuksen Kalervo Kummolan kanssa. Rikostutkinnan aikana Aleksovski on luopunut osasta luottamusmiespaikoistaan.

Vastaavanlaisen tonttikeinottelun ovat keksineet eräät muutkin. Hiljakkoin sijoittajat perustivat 2500 euron yhtiön ja vuokrasivat kaupungilta arvokkaan tontin Kalevan kaupunginosasta. Vuokrahinnaksi sovittiin 98 861 euroa vuodessa.

Sitten 2500 euron yhtiö myytiin isolle rakennuskonsernille. Rakennusoikeuden perusteella tontin vuokraoikeuden hinta on ollut 2,1–2,6 miljoonaa euroa.

Lue myös: Tonttisotkun hinnaksi tuli 775 000 euroa – Tampereen kaupunki ja Kotilinnasäätiö pääsivät sopuun

Kommentoi Facebookissa